časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrotechnika klíčovým tématem 43. ročníku MSV 2001 v Brně

|

Elektro 9/2001

Elektrotechnika klíčovým tématem 43. ročníku MSV 2001 v Brně

Jestliže na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu byla věnována mimořádná pozornost projektu MSV 2000 Speciál: Automatizace, v letošním roce je v souvislosti s novou legislativou zvýrazněným tématem Energetika a silnoproudá elektrotechnika. Stranou ovšem nezůstanou ani další elektrotechnické obory, soustředěné do specializovaného celku Elektronika, automatizace a měřicí technika.

Obr. 1.

Měřicí, řídicí a automatizační technika sehrává v jednotlivých průmyslových odvětvích stále významnější roli. Již na loňském MSV se specializovaným projektem Automatizace se výrazně projevil progresivní technický vývoj mikroelektroniky a jejího uplatnění v mechatronických řešeních inteligentních měřicích a regulačních zařízení. V těchto oblastech, jako je např. snímání mechanických veličin, průmyslová a laboratorní vážicí technika a další, byly prezentovány výrobky domácí, ale i světové špičky. Škála technologických procesů řízených počítači se rychle rozšiřuje a na MSV 2000 byly k vidění celé systémy pro měření, analýzu a regulaci v automatizovaných technologických procesech různých oblastí průmyslu. Přestože samostatný projekt MSV Speciál: Automatizace má dvouletou periodicitu, a uskuteční se tedy až v roce 2002, oblast měřicí, řídicí a automatizační techniky bude i letos velmi silně zastoupena.

Struktura letošního MSV se poprvé člení do devíti specializovaných oborových celků. Jedním z nich je i Elektronika, automatizace a měřicí technika. Právě tento celek se měl díky své progresivitě stát klíčovou součástí nové koncepce MSV; lze konstatovat, že dosavadní stav přihlášek dané očekávání potvrzuje. Celkem je zde k účasti přihlášeno již na tři sta vystavujících firem z ČR i zahraničí. K nim je ovšem třeba připočítat i množství dalších, které se prezentují v rámci ji ných oborů, protože automatizační technika prostupuje takřka celou oborovou strukturou MSV.

S brněnskými organizátory veletrhu úzce spolupracuje Českomoravská elektrotechnická asociace (ElA), která je spolupořadatelem bienálního projektu Automatizace i odborným garantem letošního ročníku MSV. Automatizační a měřicí technika je v rámci strojírenského veletrhu vystavována každoročně, a co se domácích vystavovatelů týče – jde především o členy EIA –, podle slov ředitele EIA se neprojevuje žádné ochabnutí zájmu v letech, kdy vyjmenované obory nejsou zahrnuty do nosného programu. Automatizaci nelze oddělit od průmyslu – bez ohledu na to, co na MSV právě bude zvýrazněno. Rozsah oborů automatizace je asi šestinou objemu elektrotechnického průmyslu ČR, což není příliš. Český trh je širší, což zahraniční partneři z této oblasti dobře vědí, a proto i oni budou v Brně vystavovat každoročně.

Naproti tomu dvouletá perioda je obvyklá i v jiných zemích, vzorem může být düsseldorfská Interkama.

Letos zvýrazněný obor MSV – Silnoproudá elektrotechnika a energetické strojírenství – je oblastí, která zahrnuje asi polovinu českého elektrotechnického průmyslu, tudíž objem výroby okolo 150 mld korun. Volba právě tohoto odvětví průmyslu za hlavní téma MSV 2001 tedy rozhodně má své opodstatnění.

Na závěr ještě několik informací o připravovaném doprovodném programu. Zmínku si rozhodně zaslouží Česko-saské hospodářsko-průmyslové fórum, dále mezinárodní Energetická konference, VIII. celostátní konference elektrotechniků a energetiků ČR WATT 2001, 2. mezinárodní konference Integrované inženýrství v řízení průmyslových podniků nebo seminář Automatizace tvářecích strojů, na němž se podílí Českomoravská společnost pro automatizaci. Zbývá dodat, že ve společném termínu s MSV se na brněnském výstavišti uskuteční také 1. mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a Logistika.