časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrotechnika a energetika ze srdce evropského kontinentu, z České republiky

|

A. V. Kovalev, nezávislý reportér, Brno, Česká republika

 

V městě Brně se konala jedna z nejvýznamnějších výstav střední Evropy – MSV Brno 2011. Během této výstavy se mně poštěstilo potkat se s představiteli několika nejvýznamnějších společností z oboru elektrotechniky a energetiky. Česká republika určitě nepatří k nováčkům v elektrotechnice a energetice, tyto společnosti mají mnohaleté zkušenosti.
Představitelé firem mně odpovídali na tyto otázky:

1. Můžete říct několik slov o vaší společnosti?

2. Co očekáváte od výstavy Power Kazachstán?

3. Jaké novinky se chystáte prezentovat během výstavy Power 2011?

4. Čím může zaujmout právě český výrobek ve srovnání s ostatními?

5. Jaké jsou plány společnosti v budoucnu?

DataCon MSI, s. r. o.
http://www.datacon.cz/

Rozhovor s ředitelem společnosti Datacon, Martinem Šilhavým

Naše společnost byla založena v roce 1991 pěti experty z výzkumného institutu měření tlaku. Tato skutečnost nám dává náskok před konkurencí. Od dob založení se naše společnost zabývá výrobou přístrojů pro měření tlaku v nejrůznějších oblastech. Našim cílem je vývoj přístrojů pro měření tlaku zejména pro oblasti specializovaného průmyslu. V této chvíli dokončujeme nový přístroj pro měření tlaku v podzemních zásobárnách plynu. Jeho nejvýznamnější výhodou je, že může měřit tlak pod a nad povrchem, a to současně. Také tato jednotka je schopna pracovat při teplotě až 180 °C.

Trh v Kazachstánu je pro nás neznámou a chtěli bychom se o něm dozvědět co nejvíce. Protože jsou naše přístroje velmi specifické, chtěli bychom najít nové partnery, kteří nám pomohou dále propagovat naši produkci.
Chceme prezentovat přístroje pro měření tlaku a také přístroje, které bychom chtěli v budoucnu dále rozvíjet, např. přístroj pro měření tlaku během transportu plynu a ropy.

Chtěli bychom zaujmout zejména vysokou technickou úrovní produktů. Tím, že se naše společnost zabývá velmi úzkým oborem, jsme schopni pružně reagovat na přání zákazníka tak, aby vždy zůstával spokojen. V budoucnu bychom chtěli více prezentovat výrobky klientům, kteří sídlí v místech těžby ropy a plynu.

Sensit, s. r. o.
http://www.sensit.cz/
Rozhovor s vedoucí obchodního úseku, Táňou Ondryášovou

Naše společnost byla založena v roce 1991, tehdy vyráběla pouze snímače teploty. V posledních letech jsme začali vyrábět snímače vlhkosti a proudění. Velkou část výroby (80 %) ovšem stále zabírají snímače teploty. Naší hlavní výhodou je výroba snímačů podle přání zákazníka.

V Kazachstánu chceme poznat zdejší trh a přání zákazníků. Jsme zvědaví, zda naše produkce zaujme daný region a věříme, že oslovíme společnosti, které se zabývají měřením. Tím, že se zúčastňujeme výstavy, chceme prezentovat zmenšené verze našich snímačů teploty a nové typy snímačů vlhkosti a proudění.

Nejdůležitějším bodem je pro nás kvalita. Jestliže vezmeme v úvahu vzdálenost mezi Kazachstánem a Českou republikou, chceme vyrábět natolik spolehlivá zařízení, aby nepotřebovala další servis.
V budoucnu chceme rozšířit naši nabídku o snímače jiných fyzikálních veličin. V příštím roce plánujeme spuštění výroby snímačů CO2.

Elcom, a. s.
http://www.elcom.cz/

Rozhovor s ředitelem společnosti panem Jiřím Holoubkem

Společnost byla založena v roce 1990 jako inženýrské centrum pro kontrolu kvality elektrické energie. Momentálně realizujeme několik velkých projektů, např. na ropovodech Družba a Ingolstadt. Zde provádíme opravy a inovace čerpacích stanic. Další projekt, na kterém pracujeme, je přeměna různých typů energie. Např. měniče pro vlaky, které jezdí na tratích s různými napájecími soustavami. Chceme prezentovat naše produkty na pro nás neznámém, ale zajímavém trhu. Máme kontakty v Bělorusku nebo v Arabských Emirátech, ale tento region ještě neznáme. Chceme zjistit, zda naše produkce zaujme zákazníky v Kazachstánu.

Chceme představit kompenzátory energetických ztrát pro vysoké a nízké napětí. Tyto výrobky pomůžou předejít vznikům zkratů v sítích s nízkým napětím.

Máme vysokou technologickou úroveň a jsme schopni vyprojektovat a vyrobit jakékoliv technologické řešení pro jakéhokoliv zákazníka. Momentálně pracujeme na rozšíření projektového centra v Ostravě a chceme postavit ještě jednu budovu. Investujeme také kolem 30 % z našeho zisku do výzkumu. Máme vynikající spolupráci s několika univerzitami. Snažíme se nacházet a vzdělávat schopné studenty, ze kterých potom mohou být vynikající experti.

Elko EP, s. r. o.
http://www.elkoep.cz/

Rozhovor s obchodním zástupcem společnosti, Janou Krčkovou

Společnost Elko EP byla založena před 18 lety. V tomto okamžiku má společnost více než 200 zaměstnanců a šest poboček po celém světě.

Naše společnost vyrábí časová relé, relé úrovně tekutin a také prodáváme přístroje značky Logus. Jedna z hlavních oblastí naší výroby je RF Control systém. Jde bezdrátové ovládání, které se používá v systému s názvem Smarthouse.
Očekáváme, že najdeme cestu na kazašský trh a doufáme, že najdeme nové zákazníky a partnery. Chceme také oslovit zákazníky ze sousedního Kyrgyzstánu. Této výstavy se zúčastníme už podruhé. V tomto roce nás bude prezentovat naše moskevská pobočka.

Na výstavě Power chceme představit bezkontaktní systém RF Control a systémy INELS a INELS Multimedia. Nejvýznamnější předností je to, že systém RF Control potřebuje minimální zasahování. Tento systém dokáže ovládat osvětlení, žaluzie a jiné funkce v domácnosti, a to jenom za pomocí jediného dálkového ovladače. Chceme, aby každý klient našel v našich produktech to, co potřebuje.

Nabízíme vysokou úroveň kvality za dostupné ceny. Lze nabídnout řešení a produkty podle přání zákazníka. Snažíme se školit naše partnery tak, aby zvládali připravovat projekty a montovat systémy ve stejné kvalitě jako my. Usilujeme o zvýšení kvalifikace, aby klient mohl obdržet ten nejkvalitnější servis.

M. E. N. expert, s. r. o.
http://www.menexpert.cz/

Rozhovor s ředitelem společnosti, Karlem Nádherným
Od založení společnosti v roce 1992 jsme jedničkou na českém trhu v oblasti vážicí techniky díky objemu výroby a realizované produkci. Zabýváme se výrobou vážicí techniky a plnou softwarovou podporou pro tyto přístroje. Vyrábíme váhy pro výrobu, chemický průmysl, různé objemné nádrže nebo také pro dopravu, jako jsou nákladní automobily či vlaky. Vážicí technika je jedna z nejvíce rozvíjejících se oblastí průmyslu. Používá se v podstatě všude.

Kazachstán je pro nás novým trhem, proto se snažíme poznat jeho požadavky a zákony. Chceme zjistit, zda naše produkce může zaujmout a jestli lze nabídnou to, co tomuto trhu chybí. Hledáme partnery, kteří mohou propagovat naši produkci a pomáhat nám s její distribucí.

Máme hodně novinek, ale nejspecifičtější z nich je zátěžový snímač, který v Kazachstánu představíme.
Česká republika patří ke světové špičce v oblasti technologického vážení a myslím si, že lze nabídnout vysoký evropský standard kvality a zajímavé ceny.

Chceme nabízet úplný servis pro naše zákazníky od projektování jednotek po plnou softwarovou podporu, včetně úplného servisu, a především už se nemůžeme dočkat spolupráce se společnostmi v Kazachstánu.

Eximet Trafo, spol. s r. o.
http://www.eximettrafo.cz/

Rozhovor s ředitelem společnosti Jaroslavem Cigánkem

Společnost Eximet Trafo vznikla v roce 1994 v Jevišovicích. V tomto roce jiná pražská společnost ukončila svou existenci a specialisté i další zkušení pracovníci přešli k nám. Vždy jsme chtěli dělat transformátory s napětím do 35 kV. Nejdříve jsme vyráběli pouze suché transformátory, následně olejové a také pomocí naších partnerů i transformátory s epoxidovou izolací. Kromě transformátorů vyrábíme i tlumivky. Nedávno jsme instalovali pět kusů těchto tlumivek v moskevské teplárně.
Veškeré naše výrobky dodáváme nejen do České republiky, ale i do Moldávie nebo dokonce na Kubu. Vyrábíme také transformátory pro významné firmy, jako jsou Siemens nebo Sony.

Už několikrát jsme se snažili proniknout na trh v Kazachstánu, prozatím bez úspěchu. Vyrábíme velkou škálu produktů, v tom je naše hlavní převaha nad německými nebo jinými konkurenty.

Převážně chceme prezentovat naše tlumivky, protože jsou schopné konkurence, co se týče kvality a ceny. Hlavní převahou je to, že se za naše tlumivky nemusí platit clo. Kromě tlumivek chceme také představit transformátory pro zdravotnická zařízení, transformátory s epoxidovou izolací s evropskou kvalitou a dobrými cenami.

V budoucnu chceme přejít na větší výkony malých transformátorů a plánujeme výrobu transformátorů a tlumivek s kapalinovým chlazením.

Interelektro
http://www.interelectro.ru/
Rozhovor s ředitelem sekretariátu Ažijevem Vachou Lečijevičem

Interelektro je mezinárodní organizací, která byla založena v roce 1973. Na začátku své existence se skládala pouze z několika zemí socialistického bloku. Po rozpadu Sovětského svazu začala tato organizace nabírat další členské země. Momentálně tato organizace sdružuje 24 zemí Evropy, Asie a Afriky. Českomoravská elektrotechnická asociace je součástí Interelektra a máme s ní velmi dobré vztahy. Snažíme se vytvořit platformu, kde budeme sbírat informace o inovacích v energetice a elektrotechnice, které následně předáváme našim členům. Z globálního hlediska provádíme výměnu informací mezi společnostmi, a tím rozšiřujeme jejich zkušenosti. Dalším naším cílem je integrace společností na trhu a jejich posun kupředu. Momentálně prověřujeme možnosti využití ruských technologií při výstavbě nové tepelné elektrárny v České republice. Na organizaci české účasti na veletrhu Power se podílíme společně s ELA.

Českomoravská elektrotechnická asociace
http://www.electroindustry.cz/

Rozhovor s prezidentem asociace Františkem Hybnerem

Asociace představuje sjednocení společností z elektrotechnického průmyslu. Cílem asociace je podpora a ochrana zájmů společností. Chceme jim usnadnit jejich podnikání.

Činnost asociace se skládá ze tří hlavních pilířů: komunikujeme s odbory, komentujeme zákony před tím, než vstoupí v platnost, prověřujeme je a popř. dáváme k nim svoje poznámky. Posledním pilířem je pomoc společnostem se získáváním dotací a také pomoc s mezinárodní účastí na výstavách, úspora výdajů na účast a na expozici samotnou. Během výstav pořádáme semináře, které pomáhají zlepšovat export společnostem tím, že se zde setkají s potenciálními partnery a zákazníky. Tuto výstavu moc dobře znám, protože jsme se jí v minulosti už několikrát zúčastňovali. Společně s výstavou probíhají konference, na kterých se rozebírají globální potřeby kazašského průmyslu.

Tento rok se bude diskutovat o obnově a opravách elektráren v Kazachstánu. Zde vidím velký potenciál pro české společnosti. Některé elektrárny jsou starší než 60 let a Česká republika může nabídnout tradici technické kvality a flexibilní řešení.

Hlavní výhodou českých společností je to, že během krize většina společností inovovala a vypracovávala nové produkty. Na Českou republiku se pohlíží jako na tradičního partnera a její produkty mají dlouholetou tradici. Pořád hledáme nové partnery a myslím si, že Kazachstán může zahrát důležitou roli pro českou ekonomiku.

ETD transformátory, a. s.
http://www.etd-bez.cz/

Společnost byla založena v roce 1921 v Plzni. Už v té době vyráběla produkty z oboru silnoproudé elektrotechniky. První dva transformátory byly vyrobeny společně s měnírnami pro elektrickou trakci. Závod ETD se velmi rychle vypracoval a stal se jedním z vedoucích evropských elektrotechnických závodů a také prokázal svoji konkurenceschopnost v České republice i v zahraničí. Momentálně se společnost zabývá následující produkcí: třífázové regulační transformátory, jednofázové neregulační transformátory, výroba regulačních a neregulačních transformátorů na klíč, dále pak transformátory pro vlaky, tramvaje, vozidla metra nebo trolejbusy.

Kuvag, s. r. o.
http://www.kuvag.cz/cz/index.html


Kuvag je přední mezinárodní dodavatel a výrobce izolátorů a systémů pro rozvod elektrické energie. Individuální plánování, technologie orientovaná do budoucna, racionální výroba, vlastní konstrukce speciálního nářadí a forem zaručují, že se při řešení svých úkolů setkáte nejen s plnohodnotnými zkušenostmi a know-how, nýbrž také s nejlepšími technickými předpoklady napomáhajícími k rychlému uskutečnění vašich myšlenek. Ve fázi vývoje simulujeme všechny možné vlivy od elektrických, mechanických, přes termické až k atmosférickým faktorům za účelem dosažení nejvyšší úrovně hodnot pro funkci, bezpečnost a spolehlivost konstruovaného výrobku za pomoci licí formy a materiálové receptury.

Protože stavíme do popředí výrobek, nikoliv výrobu, nabízíme v rámci naší činnosti též inženýrink a další vývoj produktu, např. k optimalizaci v současné době používaných komponent.

OEZ, s. r. o.
http://www.oez.cz/


Společnost OEZ, s. r. o., působí na elektrotechnickém trhu již bezmála sedmdesát let. Od roku 2007 je OEZ součástí skupiny Siemens. Se svými 1 850 pracovníky významně ovlivňuje zaměstnanost na Orlickoústecku.

Společnost OEZ, s. r. o., dosáhla v roce 2001, jako vůbec první firma v České republice, certifikace integrovaného systému managementu řízení. Sdružení pro certifikaci systémů jakosti v České republice CQS udělilo OEZ, s. r. o. Zlatý certifikát, který dokládá úspěšné zavedení systémů řízení kvality a jakosti, environmentálního managementu a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Prodej výrobků v tuzemsku a zahraničí významně podporují certifikáty od nezávislých akreditovaných laboratoří v České republice, v Německu, na Slovensku, ve Velké Británii, v Rusku či na Ukrajině.