časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektronický rychloměr RE1xx firmy UniControls

|

číslo 5/2004

inovace, technologie, projekty

Elektronický rychloměr RE1xx firmy UniControls

Josef Štěpánovský,
UniControls a. s.

Firma UniControls, významný dodavatel řídicích systémů pro dopravu a průmysl, uvedla na trh nový elektronický rychloměr typové řady RE1xx. Je určen především k měření, zobrazení a registraci rychlosti a ujeté dráhy kolejových vozidel. Elektronický rychloměr řady RE1xx je přístroj moderního stavebnicového systému, který plně nahrazuje všechny funkce tachografů s papírovým záznamem. Představuje moderní zařízení zvyšující bezpečnost provozu drážních vozidel. Přístroj je v současné době schválen Drážním úřadem ČR, a tak již nic nebrání jeho zařazení do trvalého provozu. Cílem propagace je prosadit jej na trzích EU i na východních trzích.

Elektronickým rychloměrem RE1xx (viz obr.) je možné kromě využití základních funkcí registrovat další dvoustavové (binární) a analogové vstupní signály, které charakterizují dynamiku jízdy kolejového vozidla. Rychloměr může pomocí výstupů (kontaktů výstupních relé nebo polovodičových spínačů, jež mohou být závislé na času, rychlosti, dráze atd.) řídit nebo ovlivňovat funkci jiných zařízení kolejového vozidla. Může komunikovat s palubním počítačem či dalšími zařízeními vozidla. Záznam dynamiky jízdy kolejového vozidla se podle konfigurace rychloměru ukládá do polovodičové paměti typu flash, na kartu PCMCIA nebo do paměti tzv. černé skříňky. Tato data je možné pomocí karty PCMCIA, USB (Universal Seriál Bus – druh sběrnice PC) nebo paralelním kabelem přenést do počítače PC a následně je vyhodnocovat.

Obr. 1

Elektronický rychloměr RE1xx obsahuje komunikační a indikační jednotku RJI1xx, jednotku elektroniky RJE1xx, snímač tlaku TMG 568 Z3E (TMG 568 R3E), snímač otáček a přijímač časové informace DCF01. K dispozici je rovněž software pro konfiguraci a parametrizaci celého přístroje a vyhodnocování dat, který pracuje pod operačním systémem Windows.

Elektronický rychloměr řady RE1xx je koncipován jako stavebnice. Ta umožňuje sestavit technické vybavení systému podle konkrétních požadavků a tím minimalizovat cenu kompletního zařízení. Parametry celého systému lze nastavit s využitím programu z počítače.

Jednotka elektroniky RJE zajišťuje vyhodnocování rychlosti jízdy vozidla, měření analogových vstupních signálů (např. tlaku), vyhodnocování stavu dvoustavových (binárních) signálů, záznam dat do paměti typu flash, řídí činnost výstupů a spolupracuje s komunikační jednotkou RJI. S externími elektronickými zařízeními vozidla obstarává spojení modul sériové komunikace.

Součástí rychloměru mohou být maximálně dvě komunikační a indikační jednotky RJI, jež jsou umístěny na stanovišti strojvedoucího a slouží především k zobrazování rychlosti a k zadávání údajů. Jednotka RJI může podle typu navíc obsahovat dva pseudoanalogové ukazatele LED pro zobrazení předvolené a maximální rychlosti. Obsluha komunikuje s elektronickým rychloměrem především prostřednictvím klávesnice a alfanumerického displeje této jednotky. S použitím ovládacích tlačítek lze postupně zobrazovat diagnostické a statistické údaje nebo chybová hlášení.

Do vnitřní paměti flash rychloměru se ukládají statistické údaje a údaje o ujeté vzdálenosti, rychlosti, tlaku, stavu digitálních vstupů atd. Při maximální kapacitě této paměti (20 MB) lze zaznamenat údaje z až 200 000 kilometrů jízdy vozidla, podle charakteru jeho provozu. Součástí záznamu jsou i související statistické údaje, např. průměr kol, číslo vlaku, číslo strojvedoucího atd.

Společnost UniControls

Společnost UniControls a. s. byla založena v roce 1991. Cílevědomě buduje vlastní vývojové, výrobní a zkušební kapacity. Orientuje se na dodávky nejmodernějších systémových řešení splňujících mezinárodní standardy. Vysoký podíl výzkumné a vývojové práce, trvalý proces inovací a uvádění nových produktů na trh jsou podpořeny spoluprací s mnoha vysokoškolskými pracovišti. Firma pracuje podle systému jakosti ISO 9001. Je aktivní na mnoha trzích v Evropě, Asii, Americe a Africe, spolupracuje s celosvětovými společnostmi, jako je Alstom a Siemens, a je členem UNIFE.

Společnost UniControls dodává řídicí systémy tzv. na klíč, poskytuje servis, zabývá se výzkumnou a vývojovou činností, systémovou integrací elektronických komunikačních, řídicích, informačních a diagnostických systémů pro kolejovou dopravu (vlaky, vlakové soupravy, metro, tramvaje), procesním řízením v průmyslu (plynárenství, energetika, vodárenství, výrobní linky) a vývojem podle požadavků zákazníků. Některé klíčové výrobky se např. používají ve vlacích Alstom nebo v metru v Kyjevě na Ukrajině.

V současné době má společnost UniControls 140 zaměstnanců. Více než polovinu tvoří techničtí a vývojoví pracovníci s vysokoškolským vzděláním.

Další informace o firmě UniControls jsou k dispozici na www.unicontrols.cz