časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektronické systémy pro pohony a trakci

|

číslo 6/2006

Elektronické systémy pro pohony a trakci

Ing. Jan Špringer, POLL,s.r.o.

Společnost POLL, s. r. o., která právě v tomto roce slaví desáté výročí svého působení na trhu, je zaměřena na vývoj, konstrukci a dodávky elektronických systémů pro řízení pohonů a výkonových měničů. Disponuje vývojovým potenciálem pro návrh řídicího hardwaru, konstrukci výkonových obvodů měničů od jednotek až po desítky kW a týmem odborníků, kteří vytváří specifický software pro zadaný typ aplikace.

Výsledkem tohoto vývoje jsou např. regulátory řady TRS, které jsou určeny pro řízení výkonových měničů na bázi IGBT nebo IGCT v trakčních pohonech vozidel.

Obr. 1.

Měnič SU-50 50 kW pro pomocné pohony trakčního vozidla

Společnost využila své bohaté zkušenosti a hluboké znalosti v oblasti pohonů při vývoji měničů frekvence pro asynchronní motory. Tento rok byla uvedena na trh a též představena na veletrhu Amper 2006 nová typová řada měničů frekvence SigmaDrive. Tato řada nese označení SG100 a je určena pro řízení motorů ve výkonovém rozsahu 750 W až 5,5 kW. Pro napájení měničů frekvence je možné zvolit buď jednofázové napájení 1 × 230 V (výkony 0,75 kW až 2,2 kW) nebo třífázové napájení 3 × 400 V (výkony 0,75 kW až 5,5 kW). Měniče jsou skalárního typu s možností zavedení zpětné otáčkové vazby.

Řízení měniče je realizováno moderním signálovým procesorem firmy Freescale, ke kterému je k dispozici mnoho uživatelských nástrojů, z nichž je možné jmenovat např. vývojové prostředí Metrowerks CodeWarrior. Tyto nástroje umožňují rychlý a efektivní vývoj aplikace, kvalitní diagnostiku a rychlou konfigurovatelnost procesoru. Procesor zajišťuje výstupní modulaci a všechny potřebné ochranné a řídicí funkce. Výstupní modulace je řešena metodou SVM (Space Vector Modulation, modulace prostorového vektoru) umožňující dosáhnout maximálního výstupního napětí s kompenzací zvlnění ve stejnosměrném meziobvodu. Konstrukce měniče je volena tak, aby zaručila dosažitelný výkon i při maximální modulační frekvenci 16 kHz. Je dostatečně robustní, aby odolala vlivům průmyslového prostředí a ochrana typu SELV (Safety Extra Low Voltage, bezpečné malé napětí) zajišťuje úplné galvanické oddělení ovládacích obvodů od všech ostatních obvodů, včetně ochranného zemnění. Měniče jsou standardně osazeny odrušovacím filtrem EMC, ovládacím panelem a brzdným modulem s funkcí vyhodnocování brzdného proudu. Velká flexibilita při nasazení v nejrůznějších aplikacích je zajištěna dostatečným počtem programovatelných analogových a digitálních vstupů a výstupů, velkým počtem konfigurovatelných parametrů a komunikační sériovou linkou se dvěma rozhraními (RS-232 a RS-485). Propracovaný systém ochran měniče i motoru dává široké možnosti nastavení způsobu ochrany způsobem, který by např. v případě nutnosti udržel pohon v chodu za všech okolností. Měniče je možné dodat jak v standardním teplotním rozsahu 0 °C až 40 °C, tak v rozšířeném rozsahu do –20 °C. Standardní je rovněž vyvedení stejnosměrného meziobvodu na výstupní svorky, což umožňuje propojit měniče přes tyto svorky, a tím zajistit spotřebování případné brzdné energie. Součástí měniče je uživatelsky nastavitelný PID regulátor s možností řízení i externích procesů.

Společnost POLL, s. r. o., se tímto výrobkem zařadila do velké skupiny výrobců klasických měničů frekvence a zároveň ukázala možnosti vývoje a výroby speciálních zákaznických zařízení na bázi měničů frekvence. V oblasti speciálních zákaznických řešení s použitím řízení otáček asynchronních třífázových motorů POLL nabízí návrh a výrobu zařízení, které v sobě slučují programovatelný automat a ovládání rychlosti jednoho nebo více pohonů. Řízení pohonů může být jak skalární, tak vektorové s možností zavedení zpětné otáčkové vazby pro zvětšení přesnosti regulace.

Další informace o měničích frekvence a návrzích řešení řízení pohonů mohou zájemci získat na adrese:

POLL, s. r. o.
Křížová 3/3132
150 00 Praha 5
tel.: +420 251 115 251
fax: +420 251 115 255
e-mail: sigmadrive@poll.cz
www.sigmadrive.com