časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektroměry a přijímače hromadného dálkového ovládání

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Elektroměry a přijímače hromadného dálkového ovládání

Statické elektroměry a přijímače HDO tvoří hlavní výrobní program společnosti ZPA CZ Trutnov s. r. o. Tento výrobní program navazuje na tradiční aktivity firmy a je trvale rozvíjen.

Obr. 1.

Statické elektroměry
Pokračující liberalizace trhu s elektrickou energií a zájem odběratelů o úsporné hospodaření s energetickými médii předurčují mimo jiné nové nároky na měření odběru elektrické energie.

Nová generace elektronických statických elektroměrů plně využívá možností, které nabízí využití příslušného software, moderní součástková základna, včetně mikroprocesorů a speciálních obvodů.

Tradiční pulzní výstup SO u původních měřidel je dnes rozšířen o možnost vyčtení dat přes optorozhraní, o možnost odečtu přes sběrnici RS 485 a o možnosti dálkového odečtu, přenosu a hromadného zpracování dat, například použitím technologie LonWorks.

Společnost ZPA CZ Trutnov s. r. o. vyrábí a nabízí ucelenou řadu statických jednofázových a třífázových jedno- až čtyřtarifních elektroměrů pro přímá i nepřímá měření.

Část jejich sortimentu je vyráběna v licenci švýcarské firmy EMU Elektronik, na vývoji části produkce se podílejí specialisté firmy ZPA CZ.

V současné době jsou v ZPA CZ Trutnov s. r. o. připraveny nové typy elektroměrů a moduly pro spolupráci elektroměru v oblasti dálkové komunikace. Jedná se o řadu A pro třífázové elektroměry - typ LONEL a řadu B pro jednofázové elektroměry - typ LONEL.

Bližší informace o konkrétních typech elektroměrů budou uvedeny v článku v příštím čísle ELEKTRO.

Přijímače HDO
Přijímače HDO ovládají zapínání určených spotřebičů v konkrétních geografických oblastech podle sazeb a současně s tím i přepínání sazeb v elektroměru na základě centrálně vysílaných pulsů (tzv. telegramů) do sítě VN a VVN.

Obr. 2.

Systému HDO umožňuje regulaci 1/4hodinového maxima, řízení spotřeby elektrické energie, používá se například k dálkovému přepínání tarifů (zapínání akumulačních kamen a přímotopů), k blokování skupin spotřebičů, k dálkovému zapínání veřejného osvětlení nebo k signalizačním účelům apod.

Signál přijímaný HDO je zpracován digitálním filtrem, jehož parametry lze v širokých mezích měnit. Vyhodnocování přijímaných signálů a řízení všech funkcí zabezpečuje mikropočítač.

Bližší informace o konkrétních typech přijímačů HDO budou uvedeny v článku v příštím čísle ELEKTRO.

Závěr
Rostoucí ceny elektrické energie, liberalizace trhu s elektrickou energií, ekologická hlediska, úspory energií, blížící se vstup do Evropské unie a další pojmy a vnější vlivy, to jsou faktory, na které musí reagovat každý subjekt, který je zapojen do podnikání v odvětví elektrotechnické výroby zaměřené na produkty v oboru měření a řízení odběru elektrické energie.

Cílem ZPA CZ s. r. o. Trutnov zůstává vybavení maxima domácností, chat a dalších objektů elektroměry a přijímači HDO své výroby.

Na 44. MSV Brno Vás zveme k návštěvě naší expozice, pavilon C, druhá galerie, stánek 217, kde Vám naši odborníci na propagačních panelech předvedou vlastnosti nabízených produktů.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

ZPA CZ spol. s r. o.
Komenského 821
541 35 Trutnov
tel.: 0439/90 71 11
fax: 0439/90 74 97
e-mail: zpa@zpa.cz
http://www.zpa.cz