časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektroměr s komunikací nebo bez? Rozmyslet se můžete i dodatečně

Daniel Rycka | GHV Trading, spol. s r. o. | www.ghvtrading.cz

Firma MBS, osvědčený výrobce měřicích transformátorů nyní uvádí na trh dvě nové, vlastní řady jednofázových elektroměrů M1PRO a trojfázových elektroměrů M3PRO. Je možné si vybrat zařízení pro přímé nebo nepřímé měření, a to s volitelným typem komunikačního rozhraní a v dnešní době tolik vyžadovanou certifikací MID. Inovací je možnost dodatečné instalace komunikačního modulu.

Tyto dvě řady elektroměrů nabízejí možnost měřené veličiny nejen přesně zaznamenat, ale v případě potřeby je i centralizovat prostřednictvím komunikačního rozhraní.

Obr. 1. Přehled elektroměrů M1PRO a M3PRO  
Obr. 1. Přehled elektroměrů M1PRO a M3PRO, Obr. 2. Vizualizace komunikace prostřednictvím portu IrDA

V nabídce jsou elektroměry pro přímé měření do 40, 80 nebo 125 A. Pro náročnější aplikace, s použitím měřicích transformátorů proudu, jsou k dispozici varianty pro měření nepřímé, a to až do 10 000 A. S ohledem na optimální cenu obsahuje každý elektroměr právě jeden typ komunikace, takže si lze vybrat přístroj přesně podle potřeb, bez zbytečných funkcí zatěžujících rozpočet uživatele. V nabídce je pulzní výstup či rozhraní M-Bus nebo Modbus. Většina modelů je také vybavena oblíbenou funkcí multimetru, která umožňuje zobrazovat hodnoty napětí, proudu, účiníku, frekvence a fázového i celkového činného, jalového a zdánlivého výkonu, a to buď na displeji, nebo přes komunikaci.

Jelikož komunikace mezi měřicími přístroji a místními nebo vzdálenými systémy správy otevírá novou řadu příležitostí pro automatizaci, doplňuje nabídku samotných elektroměrů řada komunikačních modulů. Tyto komunikační jednotky o šířce jednoho modulu DIN se jednoduše osadí bezprostředně vedle stávajícího elektroměru a komunikace s elektroměrem pak probíhá prostřednictvím vestavěného IrDA portu rychlostí 9 600 baud. V závislosti na rozhraní jsou moduly napájeny přímo ze sběrnice, nebo samostatně, síťovým napětím 230 V AC.

Pro dodatečnou montáž ke stávajícímu elektroměru je možné využít již zmíněnou komunikaci M-Bus nebo Modbus a pro náročnější uživatele jsou k dispozici rozšiřující rozhraní KNX, LAN TCP/IP, Wireless M-Bus nebo e-Vision.

Poslední zmiňovaný modul, e-Vision s vestavěným webovým serverem nabízí možnost inteligentního řízení spotřeby energie. Díky přehledné vizualizaci shromážděných údajů lze jednoduše kontrolovat spotřebu a výrobu, např. z fotovoltaické elektrárny a následně optimalizovat využití elektrické energie. Samozřejmostí jsou nejen souhrnné grafy výroby, spotřeby a nákladů, ale i možnost notifikací e-mailem v případě překročení nastavených limitů, či predikce budoucích hodnot.

 Obr. 4. Měřicí transformátor proudu
Obr. 3. Prostředí webového serveru modulu e-Vision, Obr. 4. Měřicí transformátor proudu

V případě potřeby měření vyšších proudů (nepřímé měření) bude uživatel k elektroměrům potřebovat také měřicí transformátory proudu. Těch má MBS, coby zavedený dodavatel transformátorů, opravdu širokou nabídku. Od klasických násuvných nebo závitových, přes modely s rozebíratelným jádrem až po Rogowského cívky užívané ve stísněných prostorech. Většinu měřicích transformátorů firma dodává také s úředním ověřením (cejchováním) pro potřeby fakturačního měření.

Pro vytipování vhodného modelu může zájemce využít konfigurátor na webu www.ghvtrading.cz nebo kontaktovat firemní technickou podporu, která mu pomůže vybrat nejvhodnější přístroj pro jeho potřeby.