časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektroinstalace budoucnosti

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

Elektroinstalace budoucnosti

Mgr. Luboš Brčák,
Moeller Elektrotechnika, s. r. o.

Firma Moeller Elektrotechnika s. r. o., si v tomto roce připomíná deset let své působnosti na českém trhu. Firma, která se dosud věnovala zejména prodeji elektrických jisticích a spínacích přístrojů a prvků průmyslové automatizace, zahájila v květnu t. r. projekt, jehož cílem je oslovit širokou veřejnost a seznámit ji s moderním řešením domovních elektroinstalací v rodinných domech, bytech a kancelářích. Projekt, který je v zahraničí realizován již dva roky, je logickým pokračováním dosavadní činnosti společnosti Moeller, která jej jako první představuje v tomto rozsahu na českém trhu. Systém, označený jako Xcomfort, je použitelný v běžných domech, bytech a kancelářích. Jedná se o oblast tzv. „inteligentní“ domovní elektroinstalace, která je určená pro široké spektrum obyvatel a uživateli nabízí vyšší bezpečí, snadné ovládání, širokou variabilitu a větší pohodlí bydlení.

Xcomfort

Xcomfort je jednoduchý systém „inteligentní“ elektroinstalace určený pro novostavby i rekonstrukce domů a bytů. Řídí činnost osvětlení, žaluzií, topení a dalších spotřebičů. Z domu, vybaveného tímto systémem se tak doslova stává „chytrý dům„: ráno se automaticky vytáhnou venkovní žaluzie, rozsvítí se světla na chodbě a v koupelně, dlažba je vyhřívána topením, káva v kávovaru je hotová. Díky výrobkům firmě Moeller však nestoupá pouze komfort bydlení, ale také bezpečnost domu: zloděje odradí náhodné automatické vypínání a zapínání světel a televizoru, markýzy a žaluzie se samovolně vysunou nebo zasunou podle toho, jestli pálí slunce nebo je bouřka. Systém na mobilní telefon automaticky oznámí, že kape vodovodní potrubí nebo je nedovřené okno. Pouze na uživateli závisí, které funkce v domě si přeje instalovat a automaticky ovládat. K ovládání je možno použít centrální vypínač (u vchodových dveří), dálkové ovládání (v obývacím pokoji) nebo mobilní telefon. Ojedinělý systém elektroinstalace firmy Moeller navíc šetří práci, výdaje i problémy při případných přestavbách. Díky použití radiofrekvenční technologie lze systém rovněž implementovat i do domácností již vybavených klasickou elektroinstalací.

Moderní domovní elektroinstalace tedy již nezahrnuje pouze rozvod elektrické energie, ochranu před požárem a před úrazem, způsobeným elektrickým proudem, ale přináší řadu dalších funkcí, které dosud mohly být řešeny pouze samostatně a za cenu vysokých investičních nákladů (takové systémy spolu nekomunikují a jejich ovládání je komplikované). Domovní elektroinstalaci je třeba chápat jako kompaktní celek, který řídí všechny procesy v domě a poskytuje jeho obyvatelům okamžitou informaci o stavu jejich domu a zařízení. Největší výhodou systému Xcomfort je jeho jednoduchost a přizpůsobivost požadavkům průměrné domácnosti.

Společnost Moeller Elektrotechnika, dříve Felten&Guilleaume Elektrotechnika, je dodavatelem systémů automatizace budov, systémů průmyslové automatizace a systémů pro rozvod a distribuci energie. Ve výrobním závodě Suchdol nad Lužnicí a v obchodních kancelářích v Praze a Ústí nad Orlicí zaměstnává více než 1 250 pracovníků. Společnost je součástí mezinárodní skupiny Moeller. Distribuční pobočky koncernu (přibližně s 12 000 zaměstnanců), jsou v téměř devadesáti zemích na všech kontinentech.

Bližší informace zájemci získají na:
tel.: 267 990 411,
fax: 267 990 419
e-mail: l.brcak@moeller-cz.com