časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektřinu lze kovovými trubkami chránit i při vysokém mechanickém namáhání!

|

číslo 12/2006

Elektřinu lze kovovými trubkami chránit i při vysokém mechanickém namáhání!

Kopos Kolín a. s.

Pancéřové (ocelové) trubky jako jeden z hlavních materiálů pro uložení vodičů a kabelů se používají již od třicátých let dvacátého století. V minulosti původní vkladné papírové vložky napuštěné dehtem izolovaly vodiče od vodivého pláště. V průběhu vývoje se změnila izolace vodičů – ty jsou nyní chráněny spolehlivou izolací. Pancéřové trubky v současné době poskytují více vnitřního prostoru a vyznačují se stoprocentní funkčností a bezpečností. Kopos Kolín nabízí ocelové trubky v různé povrchové úpravě a v mnoha průměrech.

Trubky určené k ochraně vedení do napětí 500 V jsou vyrobeny z ocelových pásů svařených vysokofrekvenčním ohřevem. Mají vysokou mechanickou odolnost, která dovoluje zatížení až 1 250 N. Okraje na vnitřní i vnější straně jsou začištěny odjehlovací (odgrotovací) metodou. Protahované vodiče jsou díky tomu chráněny před mechanickým poškozením.

Pro použití v prostorách s velkou vlhkostí vzduchu, jako např. v bazénech, prádelnách, kuchyních, ale i v chemických provozech a dalších místech, kde se nevyskytují kyseliny a zásady, se vyrábějí trubky s vysokou korozivzdorností, které je dosaženo žárovým ponorovým zinkováním; tyto trubky jsou značeny zkratkou ZN.

Střední úroveň ochrany před korozí uvnitř i vně trubkového pláště trubek značených ZNM je zajištěna oboustranným žárovým pozinkováním. Trubkový systém s touto ochranou je po instalaci nutné opatřit finálním nátěrem.

Obr. 1.

Násuvné spojky urychlují montážní práce

Pro instalaci za normálních vnitřních podmínek je dostačující systém s velmi dobrou ochranou před korozí, která je řešena galvanickým zinkováním. Potřebám suchých provozů plně vyhoví trubky lakované práškovou technologií. Korozivzdornou ochranou jsou opatřena také kovová elektroinstalační kolena, která spolu s trubkami a dalším příslušenstvím tvoří kompletní sestavu pro povrchovou instalaci. Trubky bez jakéhokoliv plášťového nátěru značené zkratkou N jsou vhodné jen pro konstrukční účely. Třídy antikorozní odolnosti odpovídají normě ČSN EN 50086-1 (Trubkové systémy pro elektrické instalace. Část 1: Všeobecné požadavky).

Trubky je možné spojovat několika způsoby:

  • trubky se závity se spojují závitovými spojkami, což zaručuje použitelnost v teplotním rozsahu od –45 do +250 °C,

  • trubky bez závitů se spojují násuvnými spojkami.

Obě možnosti sestavení zaručují krytí proti prachu a vodě v třídě IP43.

Součástí sortimentu Koposu Kolín jsou i ohebné kovové trubky pro mechanické namáhání 750 N. Trubky jsou vyrobeny z vrchní pozinkované ocelové pásky a jsou vhodné do vnitřních prostor.

Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín a. s. mohou zájemci získat na adrese:

Kopos Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
e-mail: kopos@kopos.cz
http://www.kopos.cz