časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektřinu lze kovovými trubkami chránit i při vysokém mechanickém namáhání!

|

Mgr. Marie Horská, Kopos Kolín, a. s.
 
Pancéřové (ocelové) trubky jako jeden z hlavních materiálů pro uložení vodičů a kabelů se používají již od 30. let 20. století. V minulosti původní vkladné papírové vložky napuštěné dehtem izolovaly vodiče od vodivého pláště. V průběhu vývoje se změnila izolace vodičů – ty jsou nyní chráněny spolehlivou izolací. Pancéřové trubky tak v současnosti nabízejí více vnitřního prostoru a vyznačují se stoprocentní funkčností a bezpečností. Kopos Kolín nabízí ocelové trubky v různém povrchovém provedení a v mnoha průměrech.
 
Trubky s vysokou mechanickou odolností určené k ochraně vedení do napětí 500 V, které snesou zatížení až 1 250 N, jsou vyrobeny z ocelových pásů svařených vysokofrekvenčním ohřevem. Okraje na vnitřní i vnější straně jsou začištěny odjehlovací (odgrotovací) metodou. Protahované vodiče jsou díky ní chráněny před mechanickým poškozením.
 
Pro použití v prostorách s vysokou vlhkostí vzduchu, jako např. v bazénech, prádelnách, kuchyních, ale i v chemických provozech a dalších místech, kde se nevyskytují kyseliny a zásady, se vyrábějí trubky označené zkratkou ZN. Tyto trubky mají velkou korozní odolnost, které je dosaženo žárovým ponorovým zinkováním.
 
Střední ochranu proti korozi uvnitř i vně trubkového pláště u trubek označených ZNM zajišťuje metoda oboustranného žárového pozinkování. Systém s touto ochranou je po instalaci nutné opatřit finálním nátěrem.
 
Pro instalaci za normálních vnitřních podmínek stačí systém s velmi dobrou ochranou proti korozi zajištěný galvanickým zinkováním. Potřeby suchých provozů plně uspokojí trubky lakované práškovou technologií. Korozivzdornou ochranou jsou ošetřena také kovová elektroinstalační kolena, která spolu s trubkami a dalším příslušenstvím tvoří kompletní sestavu pro povrchovou instalaci. Trubky bez jakéhokoliv plášťového nátěru, označené zkratkou N, jsou vhodné jen pro konstrukční účely. Třídy odolnosti proti korozi odpovídají normě ČSN EN 50086-1.
 
Trubky je možné spojovat několika způsoby. Trubky zakončené závitem lze spojovat závitovými spojkami, což zaručuje použitelnost v teplotním rozsahu –45 až +250 °C. Trubky bez závitu lze spojovat násuvnými spojkami. Obě sestavy zaručují krytí proti prachu a vodě IP43.
 
Součástí sortimentu Koposu Kolín jsou i ohebné kovové trubky pro mechanické namáhání 750 N. Trubky jsou vyrobeny z vrchní pozinkované ocelové pásky a jsou vhodné do vnitřních prostor.
 
Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín mohou zájemci získat na adrese: http://www.kopos.cz