časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrikář obecný

|

Co říkáte zrušení příloh A a D norem k prohlídkám spotřebičů a ručního nářadí?
To je naprosto v pořádku! Myslím ta rozpolcenost, kdy jedna ruka nevěděla, co dělá druhá. Totiž ve vzedmuté diskusi se ukáže spousta zajímavých věcí. Ukáže se, kdo je kdo, a jak umí řešit problémy. Teď se dozvíme, k čemu je nám dobrý SÚIP na straně jedné a ČNI, ESČ a ITI na straně druhé. Kdo byl k užitku dřív, je užitečný i teď. Lidi ani instituce nepředěláš, jenom se ti vybarví...

Takže myslíte, že to je i trochu zástupný problém?
Nás elektrikářů různého zaměření je v ČR prý více než sto tisíc. Představte si, že by se nějaké instituci podařilo z každého z nás ročně dostat jednu jedinou tisícikorunu...! No, nebyl by to dobrý džob?!

Co konkrétně nebo jakou literaturu právě čtete?
Normy, předpisy, sborníky ze seminářů... apod. Výborné počtení, kolikrát lepší než detektivka. Pořád jenom tušíte, že už, už..., a ono nakonec vlastně nic! Nová změna, kterou si musíte honem obstarat. Nádherné napětí! Ne všechny detektivky jsou dobré, ale normy? Ty jsou skvělé všechny.

Ke kterému sportu máte bližší vztah?
Jako elektrikář určitě k horolezení, vzpírání, chůzi, motorismu a částečně i ke gymnastice. Jako živnostník k šachům, víceboji a hodně i k boxu. Někdy zvažuji i střelbu, tedy sportovní, ale rozhodně na cíl.

Které lidské vlastnosti nejvíce oceňujete?
V posledním desetiletí je pro mě nejcennější vlastností jak u mne, tak u druhých především platební schopnost. Ano, schopných lidí, těch si cením! Těch je nám věru ponejvíce třeba.

Je nějaké motto, které byste nám doporučil?
Víte, spousta lidí při svém rozhodování vychází z mylných, nedostatečných nebo prostě nesprávných předpokladů. Neznají, nebo si neuvědomují vlastně ani účel, cíl, kterého má být dosaženo. Nekonzultují problém s těmi, kterých se přímo týká, a nemají třeba ani kredit dělat taková svá rozhodnutí. Takže staré dobré „Dvakrát měř, jednou řež!“.

(jk)