časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 11/2020 vyšlo
tiskem 11. 11. 2020. V elektronické verzi na webu 2. 12. 2020. 

Téma: Elektrické rozváděče a rozváděčová technika

Inovace, technologie, projekty
Nový energetický zákon: příležitost pro energetická společenství
Datová centra – představení třetí
REMA od října plošně navyšuje finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru elektrozařízení

Elektrický ohřev mikrovlnný (9)

|

číslo 7/2005

Elektrický ohřev mikrovlnný (9)

prof. Václav Černý

Na obr. 7 je mikrovlnná pásová sušička délky 20 m s příkonem 55 kW.

Mikrovlnné komorové sušičky se vyrábějí pro výkony 4 až 150 kW a objemy 0,5 až 50 m3. Maximální sušicí teplota je 200 °C. Magnetrony jsou umístěny v bočních stěnách sušáren. To zaručuje rovnoměrné ohřátí celého prostoru.

Obr. 7. Mikrovlnná pásová sušička délky 20 m s celkovým výkonem mikrovlnných modulů 55 kW
Obr. 11. Mikrovlnná rotační trubková pec

Obr. 7. Obr. 11.

Na obr. 8 vlevo je mikrovlnná komorová sušička 30 kW, 21 m3 a na obr. 8 vpravo mobilní komorová sušička 14 kW, 4 m3.

Mikrovlnné vysokoteplotní sintrovací pece lze provozovat s ochrannou atmosférou nebo s vakuem do 104 Pa. Na obr. 9 je dvoukomorová sintrovací pec o výkonu 4,8 kW pro pracovní teplotu 1 800 °C.

Mikrovlnné průchozí komory jsou určeny pro výrobu kabelů se skleněnými vlákny a plasty vyztužené skleněnými vlákny. Na obr. 10 je mikrovlnná průchozí komora MEK, která se vyrábí pro výkony 0,8, 1,6 a 2,4 kW.

Obr. 8. Vlevo velká stacionární sušička 21 m3/30 kW, vpravo mobilní zkušební komorová sušička 4 m3/14 kW
Obr. 9. Dvoukomorová sintrovací pec
Obr. 10. Mikrovlnná průchozí komora

Obr. 8. Obr. 9. Obr. 10.

Mikrovlnné rotační trubkové pece se používají pro zpracování granulátů, prášků a vláken. Pec zobrazená na obr. 11 se vyrábí pro výkony 2,4 a 4,8 kW.

5. Mikrovlnné trouby pro domácnost

Mikrovlnný ohřev nabízí i v domácnostech množství uplatnění. Mikrovlny působí přímo uvnitř ohřívaného materiálu, čímž se výrazně zkracuje doba přípravy jídel při zachování důležitých složek potravin a vitaminů.

(pokračování)