časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrické motory a termovizní kamery

|

TME Czech Republic, s. r. o.
 

Jednofázové a trojfázové elektrické motory

 
Mechanizace a automatizace každodenního života způsobuje, že se elektrické motory malého a středního výkonu používají ve stále větším počtu aplikací. Vstříc potřebám konstruktérů vyšla firma TME, která zavádí do své distribuční nabídky jednofázové a trojfázové elektrické motory, vyráběné firmou Besel.
 
V nabídce TME se nacházejí motory napájené jednofázově (modely z řady SEMg56, SEMg63, SEMh71, SEMh80 a SEMh90) o výkonech od 40 W do 1,1 kW a trojfázově (modely z řady Sg56, Sg63, Sh71, Sh80 a Sh90) o výkonech od 60 W do 1,5 kW. Jsou to motory určené k nepřetržité práci se stálým zatížením (normativní podmínky S1 ve shodě s PN-88/E-06701). Motory jsou přizpůsobeny k montáži pomocí patek a mohou pracovat při teplotách okolí od –15 do +40 °C. Jejich kryty mají stupeň krytí IP54 a třídu izolace F, všechny motory mají značku CE.
 
Jednofázové motory nabízené firmou TME jsou charakteristické zvýšeným rozběhovým momentem a jejich hřídele se otáčejí rychlostí 1 300 až 1 390 min–1. Všechny jednofázové motory jsou vybaveny pracovním kondenzátorem. Trojfázové motory z nabídky TME jsou čtyřpólové, jejich hřídele se otáčejí rychlostí 1 360 až 1 400 min–1. Přepínatelná vinutí (hvězda/trojúhelník) umožňují měkký start motorů bez nutnosti použití elektronických soft-startérů.
 
Motory firmy Besel jsou charakteristické moderní konstrukcí, vysokou kvalitou provedení a velkým počtem dostupných variant mechanického provedení. Mnoho prvků krytů motorů je vyrobeno z hliníku, což značně snižuje jejich hmotnost. Díky použití speciálních ložisek je mechanická trvanlivost a spolehlivost motorů velká.
 

Termovizní kamery i5, i40, i50, i60 značky Flir

 
Nabídka měřicích přístrojů nabízených firmou TME byla rozšířena o termovizní kamery společnosti Flir Systems, předního světového výrobce termovizní techniky. V nabídce jsou průmyslové kamery nesoucí označení „i“, které se vyznačují kvalitním zpracováním a zároveň příznivou cenou. Kamery řady „i“ mají relativně malé rozměry a malou hmotnost, což z nich činí ideální příruční přístroj pro servis a údržbu provozu. Jednoduchá obsluha umožňuje uživatelům, kteří se s termovizní kamerou setkávají poprvé, zvládnout bez obtíží základní ovládání a provoz. Široká škála typů umožňuje výběr odpovídajícího přístroje podle individuálních potřeb zákazníka. Kamery jsou prachotěsné a nepromokavé s krytím IP54. Ekvivalentem průmyslových kamer řady „i“ jsou kamery označené písmenem „b“, které jsou určeny pro stavebnictví. Mají výrazně menší rozsah měření teploty, ale mnohem větší tepelnou citlivost. Díky tomu je možné zjistit i tu nejmenší změnu teploty, což usnadňuje vyhledávání tepelných mostů a vlhkých míst. Všechny kamery jsou dodávány se softwarem, který umožňuje archivaci a analýzu dat či vytváření dokumentů. Další informace na internetové adrese: http://www.tme.cz