časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ELEGANT – harmonie v detailech

|

číslo 8-9/2004

inovace, technologie, projekty

ELEGANT – harmonie v detailech

Firma OBZOR, výrobní družstvo Zlín, uvádí na trh novou řadu přístrojů pro domovní elektroinstalace v elegantním, přitažlivém a nadčasovém designu.
Moderní životní styl klade důraz na originalitu a promítá tyto trendy také na jednotlivé prvky architektury. Pro vyvážený a osobitý výsledný dojem v moderních interiérech obytných prostor a společenských budov je proto důležité sladit celek s jednotlivými detaily. Domovní spínače a zásuvky mezi tyto detaily patří.

Obr. 1

U zrodu výrobkové řady ELEGANT byl požadavek vyhovět individuálním potřebám zákazníků na harmonicky barevné sladění bytu, domu nebo kanceláře, protože barevnost nenápadně, avšak významně působí na naši psychiku a ovlivňuje také výraz architektury a optické vnímání prostoru.

Neobvyklé pojetí a způsob sestavování rámečků řady ELEGANT umožňuje vytvořit ze třinácti barev až 65 barevných kombinací, které dodají každému interiéru nezaměnitelnou atmosféru:

  • ELEGANT Classic je tvořen patnácti kombinacemi sněhově bílé, kouřově šedé a antracitově černé barvy;

  • ELEGANT Colour má základ v pěti pastelových tlumených barvách a pěti plných tmavších barvách. K dispozici jsou středové kryty v barvě sněhově bílé, antracitově černé a ve stejném barevném tónu jako zvolená barva rámečku. Jejich vzájemnou kombinací vznikne 50 základních barevných variant, které dokážou vytvořit osobitý a vyvážený interiér, plně vyhovující jakékoli náladě a vkusu;

  • ELEGANT Medical tvoří barevně rozlišené zásuvky pro rozvody ve zdravotnictví a jiné vyhrazené obvody. Používají se pro obvody se zálohovým napájením (např. zdravotnická zařízení, datové a počítačové sítě apod.), kde je nezbytně nutné zabezpečit náhradní dodávku elektrického proudu při výpadku sítě. Z tohoto důvodu jsou vývody zásuvkových obvodů výrazně barevně odlišeny podle maximálně přípustné doby přerušení dodávky elektrického proudu. Pro rozlišení jednotlivých typů zásuvkových obvodů již při montáži jsou plastové části přístroje zásuvky ve stejné barvě jako kryt zásuvky.

Program ELEGANT Medical lze, pro komplexní řešení elektroinstalace v daném objektu, kombinovat s ostatními prvky výrobkové řady Elegant Classic a Elegant Colour.

Obr. 1

Základem úplné série ELEGANT jsou jednotlivé přístroje pro nejdůležitější funkce v elektroinstalacích. Přístroje jsou vybaveny šroubovými svorkami, které zaručují pevné sevření vodiče a minimalizují hodnotu přechodového odporu. Přístroje jsou provedeny v krytí IP20 a jsou konstruovány pro napětí do 250 V AC. Spínače jsou určeny pro proudy 10 A a zásuvky pro proudy 16 A.

Všechny přístroje, které výrobní družstvo OBZOR nabízí a dodává na trh mohou být použity do všech běžných instalačních krabic pro zapuštěnou montáž. Bez problémů je lze sestavovat do vodorovných, svislých i plošných kombinací, které mají po sestavení rozteč středů 71 mm.

OBZOR, výrobní družstvo
Louky – Slanica 378
764 13 Zlín
tel.: 577 195 111
fax: 577 195 138
e-mail: marketing@obzor.cz
http://www.obzor.cz