časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ELEGANT – barvy pro Váš interiér

|

číslo 8/2006

ELEGANT – barvy pro Váš interiér

Obr. 1.

Výrobková řada domovních spínačů a zásuvek ELEGANT, vyráběná českou firmou Obzor Zlín, si nachází oblibu u stále většího počtu zákazníků svou širokou barevnou škálou, originálním designem a robustní a spolehlivou konstrukcí přístrojů.

Z původního záměru vytvořit ucelenou sérii ELEGANT pro nejdůležitější funkce v elektroinstalacích obytných domů se tato výrobková řada postupně rozrůstala do dnešní podoby, kdy je schopna uspokojit i ty nejnáročnější potřeby pro ovládání domů, bytů, kanceláří a rozsáhlých stavebních komplexů.

Již od počátku vývoje této výrobkové řady jsou pro firmu Obzor rozhodující potřeby a požadavky zákazníků. Výsledkem této činnosti je originální a ojedinělé řešení dvojzásuvky s natočenými dutinami. Její konstrukce poskytuje možnost bezproblémového připojení dvou tzv. flexovidlic, což klasická konstrukce dvojzásuvky nedovoluje.

Obr. 2.

Konstrukční řešení přístroje nové dvojzásuvky umožňuje ji instalovat do krabic o vnitřním průměru již 65 mm. Navíc jeho instalační hloubka je pouhých 20,1 mm.

Přístroje jsou vybaveny šroubovými svorkami, které zaručují pevné sevření vodiče a minimalizaci přechodového odporu. Jsou vyráběny s krytím IP20 a konstruovány pro napětí do 250 V AC. Spínače jsou určeny pro proudy 10 A a zásuvky pro proudy 16 A.

Všechny uvedené přístroje mohou být použity do všech běžných instalačních krabic pro zapuštěnou montáž. Bez problémů je lze sestavovat do vodorovných, svislých i plošných kombinací, jejichž rozteč středů po sestavení je 71 mm.

Z technického i uživatelského hlediska je významné také originální řešení sporákového spínače, který lze díky jeho konstrukci umístit do stejné designové a rozměrové řady. Nenarušuje tak ucelený vzhled spínačů a zásuvek v interiéru.

Obr. 3.

V blízké budoucnosti bude řada ELEGANT rozšířena o otočný stmívač pro plynulou regulaci svítivosti klasických a halogenových žárovek do 300 W. Následovat bude také analogový a digitální termostat.

Řady ELEGANT Classic, ELEGANT Colour a ELEGANT Medical brzy doplní řada ELEGANT Metallic v barvách ušlechtilých kovových odstínů.

OBZOR, výrobní družstvo
Louky-Slanica 378
764 13 Zlín
tel.: 577 195 111
fax: 577 195 138
e-mail: marketing@obzor.cz
http://www.obzor.cz