časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Electrodroid je nyní Electrodoc

|

Aplikace Electrodroid pro OS Android patří k velmi oblíbeným a užitečným programům určeným pro elektrikáře, elektroniky, opraváře nebo bastlíře a představuje jednoduchou, ale výkonnou sbírku elektronických nástrojů a informací. Z podstatné části je lokalizovaná do češtiny.

Autor IODEMA Srl uvádí, že nová verze Electrodoc 5.0 má kromě nového jména nově kalkulačku sériového/paralelního zapojení kondenzátorů, přepsánu velkou část aplikace, kvalitnější obrázky, podporu pro odpory menší 1 Ω, aktualizovány lokalizace a další novinky. Ze systémových požadavků je nutný Android minimálně v. 5, aplikace po instalaci zabere ca 35 MB paměti a lze ji přesunout na SD kartu pro úsporu hlavní paměti.

Pod hlavními složkami menu Kalkulačky, Rozložení vývodů a Zdroje se ukrývá velmi mnoho funkcí. Oslovily mne popisy zapojení řady různých konektorů včetně automobilového OBD-II, nebo popisy vývodů deseti verzí desek populárního vývojového prostředí Arduino. Namátkou jmenované funkce Logická hradla, Radiové frekvence, Kalkulátor úbytku napěti na vodiči nebo tabulka Stupeň krytí IPX jen dokazují velmi široký záběr informací. Pozoruhodná je funkce Řada integrovaných obvodů 7400, která organicky propojuje informace z aplikace a Wikipedie a nepozorovaně uživatele přenese do této informační databáze bez nutnosti použití prohlížeče.

Aplikace je dostupná jako volná verze zdarma Electrodoc nebo verze PRO, která neobsahuje reklamy a má další funkce jako jsou pluginy databází mikrokontrolérů ATmicro a PICmicro a vyhledávač PartSeeker, jejichž doinstalování dále rozšiřuje záběr informací.

Více informací včetně odkazu na verzi pro iOS lze nalézt na domovské adrese electrodoc.it. Aplikaci Electrodoc lze stáhnout na Google Play.