časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ekonomičtí experti na veletrhu For Industry

|

Erik Geusse, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR
Hana Pokorná, ředitelka OT průmysl, ABF-organizátor výstav a veletrhů
 
Třídenní doprovodný program veletrhů For Iindustry, For Waste a For Logistic 2010 v PVA Letňany na přelomu března a dubna odstartoval za účasti Pavla Sehnala, předsedy představenstva SPGroup a Erika Geusse, náměstka ministra průmyslu a obchodu, odborným panelem Český průmysl a jeho vývoj v roce 2010. Přední ekonomové a finanční experti v čele s Miroslavem Zámečníkem, bývalým členem Národní Ekonomické Rady Vlády (NERV), přiblížili svou vizi ekonomického vývoje pro rok 2010.
 
Mezi účastníky panelu se zařadily osobnosti jako Ing. Pavel Kafka (Svaz průmyslu a dopravy ČR), Luděk Niedermayer (Deloitte), Petr Zahradník (Česká spořitelna), Martin Tlapa (náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR) a dále Alexandra Rudyšarová (CzechInvest), Radek Špicar (Škoda Auto) a Jan Mládek (ekonomický expert ČSSD).
 
Jednou z ústředních otázek bylo, jak si stojí Česká republika v mezinárodním srovnání z hlediska exportní výkonnosti, stavu veřejných financí, vedlejších nákladů práce nebo produktivity práce. Bylo konstatováno, že se očekává oživení trhu.
 
Pavel Kafka ze Svazu průmyslu a dopravy ČR k tomuto tématu během diskuze uvedl: „Jestli omezíme tržní mechanismy, omezíme naši svobodu. Jedno takové omezení je právě korupce.“
 
A právě korupci jako velkému tématu se věnovala další část doprovodného programu veletrhů.
 
Odborný seminář veletrhu Bez úplatku to nejde pořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).
 
V rozšířené podobě zde byly prezentovány výsledky průzkumu týkající se korupce, protikorupční strategie ČR a vybrané případy řešené Transparency International ČR.
 
Semináře se zúčastnil Břetislav Ošťádal (předseda AMSP ČR), Karel Havlíček (místopředseda AMSP ČR), Ing. Karel Mařík (ředitel interního auditu, Ministerstvo financí ČR), David Ondráčka (Transparency International ČR) a Weston Stacey (Americká obchodní komora).

(jk; zpracováno podle podkladů ABF)