časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ekonomická sada svodičů pro byt a rodinný dům

|

číslo 3/2003

inovace, technologie, projekty

Ekonomická sada svodičů pro byt a rodinný dům

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

O nutnosti ochrany proti přepětí dnes už nikdo nepochybuje. Často se ale investorům zdají náklady na komplexní ochranu příliš vysoké a/nebo na ně nemají z čeho vyčlenit prostředky. Snad nejpalčivější je tento problém u bytů v nájemních a rodinných domech

Obr. 1.

Riziko četnosti a amplitudy atmosférických i spínacích přepětí se liší podle polohy, způsobu napájení objektu i podle jeho propojení s okolím dalšími metalickými sítěmi (telefon, kabelová TV apod.).

Norma ČSN 33 0420 v objektech doporučuje třístupňovou ochranu rozvodů nn. Společnost SALTEK dodává pro jednotlivé stupně řady výrobků FLP-SLP-DA s různou výkonností i různým způsobem instalace. Zde probereme případ, kdy investor nemá dostatek prostředků a riziko následných škod je malé: v domácnosti s televizním přijímačem a osobním počítačem s modemem používanými pro osobní potřebu (zábavu) budou následné škody při poškození TV a/nebo PC v podstatě nulové (prostě nebude možné sledovat TV a využívat internet). To je opačná situace než ve firmě. Zde přímá škoda např. poškození PC, řídicího počítače apod. obvykle není tak bolestivá jako následné škody, kterými bývají ztráta dat či výpadek linky řízené počítačem. V domácnosti na rozdíl od firmy většinou lze akceptovat určitou míru rizika a instalovat pouze omezenou ochranu proti přepětí. Navíc tuto ochranu omezenou rozsahem je možné chápat jako první etapu budování komplexní ochrany a kdykoliv ji dobudovat.

Zvláště v případě rodinných a řadových domů v husté městské zástavbě bez vlastního hromosvodu se nabízí laciné řešení ochrany zmíněné domácnosti: pomocí prvku FLP-275 VE a adaptérů TV-OVERDRIVE a FAX-OVERDRIVE.

Svodič FLP-275 VE, spojující v sobě vlastnosti ochrany 1. a 2. stupně (B+C), v třífázovém provedení svádí bleskové proudy až do úrovně 45 kA (10/350) a zároveň zajišťuje ochranný potenciál 2 kV při svedení až 360 kA (8/20) – což je hluboko pod požadovanou hodnotou pro druhý stupeň (2,5 kV). Instaluje se do rozváděče napájejícího byt, popř. i do bytové rozvodnice v bytě činžovního domu. K citlivým a drahým zařízením se přidají adaptéry s kombinovanou ochranou napájení a datové slaboproudé přípojky (u TV antény, u PC s modemem telefonní linky). Adaptéry TV-OVERDRIVE X16 a FAX-OVERDRIVE X16 zajistí ochranu se schopností svést proud až 10 kA (8/20) v napájecím přívodu i ve slaboproudé přípojce.

Takovou kombinaci ochran lze pořídit za velmi příznivou cenu ve smluvních velkoobchodech SALTEK (VO s elektroinstalačním materiálem). Jde pouze o jednotky tisíc korun, přičemž ochráněná zařízení mají hodnotu desítek (i stovek) tisíc. Se zvýšenou úrovní rizika lze popsanou sadu použít i pro byty v objektech s hromosvodem a kabelovou přípojkou nn, obzvláště jsou-li tyto objekty relativně nízké a stojí v nízké a husté městské zástavbě.

Specialisté společnosti SALTEK ochotně zdarma všem zájemcům vysvětlí jednotlivá rizika přepětí a poradí jim optimální sestavu ochran. Svodiče SALTEK jsou kvalitní a spolehlivé (ISO 9001) a zajišťují rychlou návratnost investic, protože neslouží jako jednorázová ochrana při úderu blesku, ale opakovaně chrání a odrušují po dobu deseti až dvaceti let.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz