časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

EIA a její činnost při ochraně životního prostředí

|

číslo 11/2004

referáty

EIA a její činnost při ochraně životního prostředí

PhDr. Radek Moravec,
předseda Komise pro životní prostředí

Českomoravská elektrotechnická asociace (EIA) působí jako největší podnikatelské sdružení a jako jediný zaměstnavatelský svaz v elektrotechnickém a elektronickém průmyslu. Je mezinárodně uznávána. Český elektrotechnický průmysl zastupuje i v celoevropském kontextu. Tak si nejen v České republice zajistila nezastupitelné místo. Tento stav se promítá i do tvorby ekologické legislativy a plnění jejích požadavků. Asociace navázala na dlouholetou svazovou činnost elektrotechniků na území ČR, která však byla v 50. letech dvacátého století v bývalém Československu zrušena. Obnovena byla až roku 1990. Tehdy organizace elektrotechnického průmyslu nejdříve založily elektrotechnickou sekci Svazu průmyslu ČR a v lednu 1992 současnou ekonomicky i právně samostatnou Českomoravskou elektrotechnickou asociaci. EIA je asociačním členem nadnárodní federace ORGALIME, sdružující mnoho nadnárodních společností z elektrotechnického průmyslu.

V Českomoravské elektrotechnické asociaci jsou soustředěny významné elektrotechnické společnosti, které se přibližně 70 % podílejí na veškeré produkci českého elektrotechnického průmyslu. Elektrotechnika je velmi silné odvětví našeho hospodářství. Zahrnuje téměř 15 % veškerého zpracovatelského průmyslu České republiky v objemu asi 311 mld. korun, který odevzdává na dani z přidané hodnoty 71 mld. korun. Tím se ocitá v pozici před automobilovým průmyslem a na příčce třetího nejsilnějšího českého průmyslového odvětví.

Ochrana životního prostředí (ŽP) je jednou z důležitých a pečlivě sledovaných oblastí. Legislativní změny ohledně této sféry připravované v součinnosti se vstupem ČR do EU se rovněž týkají elektrotechnického průmyslu. EIA je v rámci své členské základny připravena podílet se na zlepšování ŽP a podnikat takové kroky, které k němu při zachování konkurenceschopné elektrotechnické a elektronické produkce povedou.

V reakci na množství připravovaných předpisů ohledně ochrany ŽP a odpadového hospodářství byla sestavena Komise pro ŽP EIA. Je složena z jednotlivých zástupců EIA a předsedá jí PhDr. Marek Moravec, Ph.D., ze společnosti SAFINA, a. s. SAFINA se jako člen EIA a jako zpracovatel elektroodpadu a odpadu s obsahem drahých kovů aktivně podílí na ochraně ŽP.

Mezi základní cíle zmíněné komise patří sledování vývoje legislativy, prezentace významných skutečností týkajících se ŽP členským organizacím EIA a v neposlední řadě sledování velmi aktuální problematiky elektroodpadu. Jak již bylo uvedeno, vše musí být v souladu s výrobou, která by měla být k ŽP šetrná. Proto se též často diskutuje o tzv. ekodesignu – čisté produkci, snižování objemu nežádoucích látek, např. olova, využívaného při pájení.

Evropská unie připravila v rámci přijaté směrnice 2002/96/ES, o odpadních elektrických a elektronických zařízeních, soubor povinností pro výrobce a dovozce takovýchto zařízení. Ti budou od 13. srpna 2005 povinni vytvořit systémy odděleného sběru, zpracování a financování elektroodpadu z vlastních výrobků. Rovněž budou mít povinnost podílet se na likvidaci tzv. staré zátěže.

Současná činnost Komise pro ŽP EIA se v rámci zmíněného úkolu zaměřuje na sestavení návrhu optimálního způsobu plnění požadavků daných zákonem na zpětný odběr elektroodpadu členy EIA. V některých evropských zemích, např. v Nizozemí nebo Belgii, byly již před časem vybudovány systémy zpětného odběru elektroodpadu. Jsou založeny na dohodách asociací výrobců a dovozců zmíněných zařízení, které se svou činností aktivně zapojily do podpory ochrany ŽP a plnění požadavků legislativy. Tyto subjekty vytvořily vlastní finančně a materiálově kontrolovatelné systémy zpětného odběru. Komise ŽP EIA považuje právě zmíněný postup za správný krok, optimální řešení, jež vede ke splnění jednotlivých, mnohdy komplikovaných požadavků legislativy. Zkušenosti z praxe členů Komise pro ŽP EIA spojené s jejich znalostí odborné environmentální legislativy jsou takto ve struktuře asociace základním podnikatelským článkem řešení nově vznikajících požadavků legislativy v oblasti ochrany životního prostředí kladených na elektrotechnický průmysl.

Bližší informace o výše uvedené problematice může zájemcům podat:
Ing. Tomáš Mydlarčík
člen Komise pro životní prostředí EIA,
Markéta Stefanová ČEA,
tel.: +420 241 024 312
fax: +420 241 024 311
www.safina.cz