časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ego-n je také NEOmylně svůj

|

Ing. Miroslav Žabka,
ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
Systém inteligentní elektroinstalace Ego-n® se letos představuje již ve třetí designové řadě. K oblíbeným designům Time® a Element® nově přibyla i řada Neo®, loňská novinka v portfoliu ABB s. r. o., Elektro-Praga.
 
Snímače Ego-n v designu Neo®vynikají jednoduchou a moderní linií. Odvážně se upouští od velké plochy páčky spínače, jež je redukována na jednoduše lineárně působící prvek. Forma designu snímačů jednoznačně sleduje jeho funkci. Jednoduché, ploché a čisté linie designu Neo®jsou v souladu s interiérovými trendy a spolu s barevnými kombinacemi je předurčují k využití v současných moderních interiérech jak v rezidenčních projektech, tak v komerčních projektech.
 
Sortiment snímačů v „Neu“ zahrnuje, stejně jako v designech Time®, Element®, jednonásobné tlačítkové snímače Ego-n®, dvojnásobné tlačítkové snímače Ego-n®, tlačítkové snímače Ego-n®s LCD, jednonásobné tlačítkové snímače Ego-n®s RF (radiofrekvenčním) přijímačem, dvojnásobné tlačítkové snímače Ego-n®s RF přijímačem. Dále jsou zastoupeny: jednonásobný nástěnný vysílač RF, dvojnásobný nástěnný vysílač RF, snímač pohybu Ego-n®; pro řízení vytápění jsou k dispozici otočný a programovatelný termostat.
 
Připojení snímačů do primární sběrnice systému je stejné jako u dosavadních snímačů, tedy pomocí bezšroubových svorek. Způsob programování zůstává rovněž shodný. Vykonává se ve dvou úrovních – v úrovni Basic (bez počítače tlačítky na snímačích a akčních členech) a Plus (počítačem připojeným ke komunikačnímu modulu).
 
Systém designu Neo®je stejně jako v řadách Time®a Element®stavebnicový (rámeček + přístroj + základna). Rámečky pro snímače jsou jedno- až pětinásobné, univerzální pro vodorovnou i svislou montáž. Dalšími novinkami Ego-n v katalogu 2010 jsou vestavný snímač pohybu s RF vysílačem a vestavný snímač osvětlení.
 
Vestavný snímač pohybu s RF vysílačem (obr. 2) se používá pro detekci přítomnosti osob a k následnému bezdrátovému spínání elektrických spotřebičů, zejména svítidel. Montáž snímače je určena do podhledů do držáku halogenových žárovek typu MR16. Signál ze snímače se do sběrnice Ego-n®přenáší stejně jako u všech ostatních bezdrátových vysílačů přes tlačítkové snímače s RF přijímačem.
 
Vestavný snímač osvětlení Ego-n®(obr. 3) se používá pro měření úrovně osvětlení. Po následném vyhodnocení je možné prostřednictvím akčních členů např. automaticky ovládat osvětlení nebo spouštění žaluzií. V případě potřeby lze snímač osvětlení použít ve spolupráci se stmívacím modulem nebo modulem analogových výstupů 0/1 – 10 V, ale také jako regulátor konstantní úrovně osvětlení.
 
Nové výrobky byly představeny na expozicích ABB s. r. o., Elektro-Praga, na výstavách Amper (13. až 16. dubna 2010) a SHK Brno (13. až 17. dubna 2010).
 
Další informace lze získat v on-line katalogu na: http://www.abb.cz/elektropraga nebo na: http://www.ego-n.cz
 
Obr. 1. Design NEO®– a) dvojnásobný tlačítkový snímač Ego-n, b) programovatelný termostat Ego-n, c) otočný termostat Ego-n
Obr. 2. Vestavný snímač pohybu s RF vysílačem
Obr. 3. Vestavný snímač osvětlení Ego-n®