časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ego-n 2008

|

Ing. Miroslav Žabka, ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
V loňském roce představila společnost ABB významnou novinku – inteligentní systém elektroinstalace Ego-n®. Tento systém si získal své příznivce z řad elektromontážních firem a projekcí pro svou jednoduchost a přístupnost, zejména při řešení moderní elektroinstalace rodinných domů a bytů, ale také v částečných řešeních v kancelářích, popř. konferenčních místnostech. Na základě požadavků zákazníků a vývoje trhu byl Ego-n® rozšířen o několik zajímavých přístrojů.
 
Do skupiny akčních členů byl doplněn modul výstupů 4× 0/1–10 V (3270-C47800 – obr. 1). Přístroj je určen pro ovládání a řízení zejména elektronických stmívatelných předřadníků, ventilů a dalších zařízení, která jsou určena pro řízení napětím 0 až 10 V nebo 1 až 10 V. Modul je součástí primární sběrnice a je určen pro montáž do rozváděče na lištu DIN.
 
Ke snímačům systému přibyl programovatelný termostat Ego-n®a prvky určené pro montáž do instalačních krabic – převodník digitálních vstupů vestavný (3279-C28300), 2× proudová smyčka a snímač teploty vestavný.
 
Programovatelný termostat Ego-n® (obr. 4) je univerzální termostat s týdenním časovým programováním. Teplota je snímána buď vestavěným prostorovým čidlem, nebo externím čidlem teploty (délka 5 m – dodáváno samostatně), které je připojeno přímo do termostatu – řešení pro podlahové vytápění. V případě, že má termostat řídit teplotu, např. ve vzdálené místnosti (délka 5 m čidla teploty nedostačuje), tak lze využít modul snímače teploty vestavného (3279-C18010 – obr. 3), ke kterému je čidlo připojeno, a informace o teplotě je předávána po sběrnici. Toto řešení je využitelné obecně pro snímání teploty nejen pro podlahové vytápění se současným využitím časových funkcí řízení teploty, ale i v úrovni programování Basic (tlačítkový mód bez PC). Termostat pracuje v závislosti na zvoleném módu (topení/chlazení) a vysílá do sběrnice signály pro ovládání akčních členů (např. zapnutí a vypnutí kotle, ovládání termohlavice apod. podle řešení v dané instalaci). Ovládání termostatu je řešeno čtyřmi tlačítky umístěnými pod digitálním displejem, kde jsou přehledně zobrazeny základní informace – měřená teplota, aktuální žádaná teplota, datum, čas, den v týdnu, mód topení či chlazení a režim ruční nebo automatický (žádaná teplota je řízena podle předem naprogramovaných časů).
 
Stejně jako všechny ostatní prvky primární sběrnice Ego-n®, lze i digitální termostat programovat ve dvou úrovních – v úrovni Basic (tlačítky bez PC) a úrovni Plus (programem Ego-n®Assistent). V úrovni Basic lze nastavit základní funkce nutné pro činnost termostatu – datum, čas, žádanou teplotu, noční pokles, časový program, spojení s akčním členem pro ovládání topení, součinnost s dalšími, např. tlačítkovými snímači (centrální útlum teploty v domě při odchodu apod. V úrovni Plus lze nastavit kromě funkcí úrovně Basic i spojité řízení výstupu (např. pro ovládání termohlavic). Novinkou je možnost zobrazení počítadla provozních hodin a provozních nákladů.
 
Připojení termostatu do primární sběrnice je shodné s ostatními snímači – přes bezšroubovou svorkovnici zasunutou do základní desky termostatu.
 
Termostat je k dispozici v designových řadách Time®a Element®(objednací číslo 3273E-A58100 xx, kde xx je kód barvy).
 
Snímač teploty vestavný se používá v úrovni Basic spolu s termostaty Ego-n®pro snímání a omezení maximální teploty podlahového vytápění, zejména elektrického. V případě použití snímače v úrovni Plus (nastavení prvků programem) lze snímač použít jako samostatný skrytý termostat pro řízení teploty místnosti, podlahového vytápění, popř. lze přiloženým čidlem snímat a následně ovládat teplotu jakékoliv technologie v domácnosti.
 
Převodník digitálních vstupů (obr. 2) je určen zejména pro zjišťování stavu sepnutí kontaktů, např. sepnutí klasických vypínačů ze sortimentu ABB, nebo pro zprostředkování informace od okenních kontaktů (otevření, zavření oken). V případě požadavku zákazníka lze pomocí tohoto prvku použít v systému Egon® všechny designové řady z produkce ABB. Oba snímače se připojují do primární sběrnice.
 
Koncoví zákazníci jistě ocení nálepky s piktogramy Ego-n®(obr. 5). Plastické symboly různých funkcí zjednodušují orientaci uživatele při běžném ovládání instalace Egon®tlačítkovými snímači.
 
Podrobnější informace o systému Ego-n®společnosti ABB s. r. o., Elektro-Praga, lze najít v Katalogu domovního elektroinstalačního materiálu 2008, na CD-ROM Ego-n®, v instalační manuálu systému Ego-n®nebo na http://www.ego-n.cz
 
Další informace mohou zájemci získat také na adrese:
ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 364 159
 
Obr. 1. Modul výstupů 4× 0/1–10 V
Obr. 2. Převodník digitálních vstupů vestavný – 2× proudová smyčka
Obr. 3. Snímač teploty vestavný
Obr. 4. Programovatelný termostat Ego-n®
Obr. 5. Snímač tlačítkový Ego-n® s piktogramy