časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Editorial Elektro 2021/8-9

redakce ELEKTRO | www.eel.cz

ilustrace Jaroslav DostálDobrý den, vážení čtenáři!

Přijměte pozvání ke čtení nového čísla časopisu Elektro. Podle všech náznaků to vypadá, že život se vrací k zažitým zvyklostem. Pořadatelé veletrhů, konferencí a seminářů ožili. My spolu s nimi věříme, že se opět budeme setkávat při mnoha příležitostech. Výběr akcí, které byly v době uzávěrky čísla připraveny, najdete v naší rubrice zpráv.

Jedna ze zajímavých událostí, na kterou chci upozornit, je soutěž studentů středních elektrotechnických škol o vybavení odborné učebny. Studenti měli za úkol připravit vlastní automatizační projekt. Přihlášené školní kolektivy zpracovaly projektovou dokumentaci, sestavily a oživily navržená zařízení. K zařízení studenti zpracovali popisy a budou ho prezentovat před odbornou porotou počátkem října v Praze. Už jen ze stručného popisu, který je zatím k dispozici se dá odhadnout, že to jsou velmi neotřelé nápady. O výsledcích připravím článek do listopadového čísla.

Před několika dny jsem cestou z redakce doslova zakopnul o problematiku, která také s elektrotechnikou souvisí. Jde o teplárenství, konkrétně dálkové dodávky tepla. Dosti značná část Prahy je zásobována teplem dálkově, velkým zdrojem je hnědouhelná elektrárna v Mělníce na sever od Prahy. Teplo je přiváděno potrubím délky mnoha desítek kilometrů, které se široce větví a zásobuje spolu s dalšími teplárenskými zdroji bytové domy i komerční budovy. Jako snad každý rok probíhá mnohaměsíční výměna části teplovodního potrubí. Postižené ulice jsou nesjízdné pro dopravu a prakticky neschůdné pro chodce. Současně ale bylo možné se v denním tisku dočíst, že největší blok mělnické elektrárny byl odstaven a bude nejspíš nahrazen plynovým kogeneračním zdrojem. Teplárenství není moje specializace, ale vést dovážený zemní plyn do Mělníka, odkud desítkami kilometrů potrubí povede ohřátá voda do Prahy? Nedává mi to smysl. A přiznávám, že bych rád bezpečně jezdil a chodil ulicemi bez rizika, že zapadnu do dva metry hlubokého výkopu.

Jako pokaždé jsme se všichni v redakci snažili zajistit pestrý a zajímavý obsah. Věřím, že se nám to povedlo a každý z čtenářů si najde to svoje.

Přeji příjemné prožití všech dnů končícího léta!

Ing. Miroslav Peisar
šéfredaktor ELEKTRO

Ilustrace: Jaroslav Dostál