časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Editorial 2021/07

Vážení čtenáři!

Na počátku léta Vás upřímně zvu ke čtení červencového čísla našeho časopisu.

Skoro nemám odvahu to napsat, ale zdá se, že pandemie, která nás tak ničila a bránila nám se potkávat na odborných akcích, se vytrácí. V letních měsících si dopřejme odpočinek, oddech, regeneraci sil, abychom po prázdninách všechno stíhali.

Během podzimu bychom měli zvládnout akce, u kterých jsme zvyklí na jarní termíny i ty tradičně podzimní. Hned na začátku září nás čeká na pražském letňanském výstavišti několik akcí shromážděných kolem stavebních veletrhů. Na stejném místě bychom se měli sejít ještě v polovině listopadu na akci věnované elektrifikované dopravě. Pořadatelé této akce slibují pestrý program, který zahrne všechny druhy individuální i hromadné dopravy osob.

Největší technicky zaměřený mezinárodní veletrh proběhne začátkem listopadu na brněnském Výstavišti. Poté, co byl loňský ročník zrušen, nám právě toto setkání chybí!

Usilujeme o to, abychom se těchto akcí zúčastnili s vlastním stánkem i jako spolupořadatelé odborných konferencí. O konkrétních časech i detailním programu Vás budeme na stránkách časopisu ELEKTRO informovat. Stejně tak slibuji informovat o seminářích a konferencích ostatních pořadatelů v České republice a na Slovensku.

Všichni v redakci jsme se snažili, aby červencové číslo bylo co nejpestřejší, nejzajímavější. Doporučuji Vaší pozornosti např. článek o nových pomůckách, které si pořizují hasiči pro záchranu elektromobilů. Doplněno videem, stojí za shlédnutí. Zařadili jsme také sondu do historie: už třetí článek je věnovaný displejům.

V jednom z článků je zpracován stručný přehled šroubováků. Někdo může považovat za plýtvání místem na takto základní informace. Z osobní zkušenosti technologa, technického poradce ve velkoobchodě a učitele na elektrotechnické průmyslovce jsem přesvědčen, že nezaškodí si takové informace zopakovat. Nebo alespoň vědět, kde se dají najít. Zvláště v současnosti, kdy tištěné učebnice skoro nevycházejí a nahrazuje je mezinárodní internetová encyklopedie. Ta si dala do záhlaví „encyklopedie, kterou může upravovat každý“. Upravuje ji doslova každý a kvalita výsledku podle toho vypadá. Chystám se v dalších článcích připomenout i jiné jednoduché a často používané nářadí. Pokud máte pocit, že opakuji notoricky známé vědomosti, tak prosím o prominutí.

V současnosti zřejmě nehrozí návrat k vydávání tištěných učebnic pro elektrotechniky. Zajímalo by mě, odkud dnešní začínající profesionálové v elektrotechnice získávají základní vědomosti. Doufám, že nepoužívají desítky let staré učebnice. Internetovou encyklopedii rozhodně nepovažuji za dostatečně kvalitní zdroj. Že by se zručnost budoucích elektromontérů přenášela jen ústním podáním? Pokud je mezi čtenáři někdo, kdo má s výukou elektrotechniky přímou zkušenost, ozvěte se! Učitelům průmyslovek i technických učilišť nabízím možnost prezentovat své zkušenosti na stránkách Elektra.

Přeji všem čtenářům i čtenářkám klidné a spokojené prožití letních měsíců a těším se na setkání u poprázdninového čísla časopisu ELEKTRO.

Ing. Miroslav Peisar, šéfredaktor ELEKTRO

Ilustrace: Jaroslav Dostál