časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Editorial 2021/06

Ing. Miroslav Peisar | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Vážení čtenáři!

Dovolte, abych Vás pozval ke čtení červnového čísla časopisu ELEKTRO. I tentokrát jsme se snažili složit mozaiku zajímavých, poučných a užitečných informací. Věřím, že jsme vybírali správně.

Jedním z profilových témat tohoto čísla je elektromobilita. Během několika posledních let se elektromobilita proměnila z exotického fenoménu na relativně běžnou součást dopravy. Od koloběžek a elektrokol až po kloubové autobusy a parciální trolejbusy. Prakticky z nuly vyrostlo mnoho firem, které vyvíjejí a dodávají potřebnou nabíjecí infrastrukturu. Asi nejzajímavější přírůstky do portfolia nabíječek jsou sloupy svítidel veřejného osvětlení a výsuvné sloupky s nabíječkou. V Praze se už připravuje konkrétní projekt, ve kterém má být obnova veřejného osvětlení v některých ulicích spojená s položením kabelů schopných napájet i nabíječky pro zaparkované osobní automobily. Konkrétní podoba nabíječek zatím není určena. Tam kde nejsou sloupy veřejného osvětlení může mít nabíjecí infrastruktura podobu například výsuvných sloupků. Ty zůstávají zasunuté v podzemí a vysunou se pouze v situaci, kdy u nich zaparkuje elektromobil, který potřebuje dobíjet. Zprávy z elektromobility ale nejsou jen pozitivní. V médiích se objevují i zprávy o odpůrcích elektromobilů, kteří ničí veřejné nabíječky nebo zcela záměrně blokují nabíječky parkováním automobilů se spalovacím motorem. Věřme, že elektromobily jako každá nová věc se přes počáteční potíže prosadí co nejrychleji.

Opakujícím se tématem v časopise ELEKTRO jsou instalační přístroje, zásuvky a vypínače. Mají svoji estetickou, designovou charakteristiku, ale pro nás elektrotechniky je významné také technické řešení. Už od počátku zavádění elektřiny do bytů a kanceláří (Edison, konec 19. století) bylo potřeba řešit i začlenění přístrojů do celého domovního rozvodu. Přestože estetická stránka je důležitá, techniky zajímá upevnění do stěny nebo na stěnu, způsob připojení – nyní moderními bezšroubovými svorkami, způsob kombinace a spolupráce přístrojů. Prosazující se systémové (inteligentní) elektroinstalace nároky na instalační přístroje jen zvyšují. Považuji za zajímavé připomenout si řešení, která byla před desítkami let běžná a dnes už jsou zapomenutá. Pokud má někdo z čtenářů k dispozici vzorky historických přístrojů, měl bych pro připravovanou sérii článků zájem o jejich fotografie.

Začátek letošního roku byl poznamenán nemožností uspořádat odborné akce, na kterých bychom se mohli setkávat. Doufám, že letní měsíce budou tím přelomem, který nám umožní znovu se setkat na konferencích a veletrzích.

Všem čtenářům časopisu ELEKTRO přeji hodně zdraví a příjemné prožití letních měsíců!

Ing. Miroslav Peisar, šéfredaktor ELEKTRO

Ilustrace: Jaroslav Dostál