časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Editorial 2021/03

redakce ELEKTRO |

ilustrace Jaroslav DostálVážení čtenáři, zvu Vás ke čtení březnového čísla časopisu ELEKTRO. Připravili jsme pro Vás s našimi autory články ryze odborné i ty odlehčené. Něco z elektrikářské praxe i ze světa byznysu.

Na stránkách, kde zveme k účasti na školeních a seminářích, zjistíte, že většina akcí se koná online. Snad ani nebudeme rozebírat proč. Jiná média to za nás udělají s mnohem dramatičtějším nábojem. Ještěže aspoň elektrotechnický průmysl si z velké části vede docela dobře. Dost o tom prozrazuje rozhovor na str. 44+

V současnosti je online akce (vedle tištěných médií) vlastně jedna z mála možností, jak se dostat k aktuálním informacím. V Česku i nejbližším zahraničí jsou všechny výstavy a veletrhy na dosti dlouho dopředu zrušeny, odloženy nebo v lepším případě nahrazeny online setkáními. Z vlastní zkušenosti musím říct, že to prostě není ono. Občas se nějaké akce účastním, zkouším se zapojit do hovoru. Skutečný osobní kontakt toto ale nenahradí. Přesto věřím, že se brzy dočkáme času, kdy se budeme moci opět normálně setkávat.

Počasí ještě stále nechce nastartovat to pravé jaro, což mi připomíná dvě informace z končící zimy. Jedna byla o tom, jak bohatá a kultivovaná země na severu Evropy odstavila loni na podzim neoblíbenou jadernou elektrárnu. Ti seveřané, a je to země, kde vědí, co je to zima, se spolehli na větrné elektrárny, vodní elektrárny, prostě obnovitelné zdroje. Co vypadá skvěle ekologicky, se ukázalo tragické v okamžiku, kdy přišel mráz. Údajně tamní vláda vyzývala občany, aby nepoužívali vysavače a výkonné domácí spotřebiče obecně, aby nedošlo k přetížení a rozpadu energetické sítě. Možná bylo na odstavení jaderné elektrárny příliš brzy?

Druhá zpráva byla vlastně velmi podobná. V jednom ze spojených států jedné zaoceánské mocnosti přišla nečekaná zima se spoustou sněhu a mrazu. Ostatně i my máme tento kout světa spojený se širými prériemi, kovboji a pražícím sluníčkem. Ukázalo se, že tam nejsou na zimu připravení. Navíc tito hrdí občané udržují energetickou síť svého státu striktně oddělenou od sousedů. Větrné elektrárny zamrzly, nastal totální blackout. Domy bez účinné tepelné izolace rychle promrzly, popraskalo vodovodní potrubí. Domy se staly na dny, možná týdny neobyvatelné. Možná není rozumné oddělovat se od sousedů?

V redakci se snažíme stále hledat něco nového, čím bychom Vás, čtenáře (i čtenářky, rozumí se samosebou) zaujali. Tentokrát jsme vyzkoušeli, alespoň na malé ploše, výběr atraktivních zpráv ze zdrojů ne úplně obvyklých. Pod titulkem Ze zahraničních médií uvádíme zprávy z různých oborů vědy a techniky, které jsou především zajímavé. Zatím na zkoušku, vynasnažíme se tuto rubriku rozšířit a uvádět pravidelně.

Ještě připomínám, že vyšla Ročenka ELEKTRO 2021. Je naplněná užitečnými informacemi i zajímavými texty. Objednávejte! Čtěte!

Přeji příjemně prožitý nástup jara a pohodu v osobním i profesionálním životě!

Ing. Miroslav Peisar šéfredaktor, ELEKTRO

 

ilustrace Jaroslav Dostál