časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Editorial 2021/02

redakce ELEKTRO |

ilustrace Dostál JaroslavVážení čtenáři!

Zvu Vás ke čtení zbrusu nového čísla časopisu ELEKTRO, které jsme připravili na únor roku 2021.

Nejdřív mi dovolte drobný postřeh, který souvisí obecně s elektrotechnikou. Mám ve zvyku při sledování televizních seriálů pozorovat také to, jaké používají „ve světě“ vypínače a zásuvky. Móda bývá roztodivná, tvary také. Nedávno mě ale zarazily kulisy detektivního seriálu zahraniční produkce. Odehrával se doslova od New Yorku po Moskvu. Rychlá auta, důmyslné zápletky, střídání prostředí. Až jsem si v díle, který se odehrával tuším v Belgii, všiml, že hrdina si rozsvěcí vypínačem známých tvarů od známého českého výrobce. Další díl, Řecko, jiná série vypínačů, ale stejného výrobce. Zcela zjevně nešlo o reklamu na výrobky dané firmy. To jen interiéry byly natočené v Česku a diváci prostě filmařům nestáli za tu námahu vypínače vyměnit – nebo alespoň zakrýt.

Chtěl bych se podělit o zajímavou informaci, na kterou jsem narazil v souvislosti s připravovaným Muzeem železnice a elektrotechniky. To se připravuje v Praze, v prostorách bývalého lokomotivního depa v sousedství Masarykova nádraží. Výstavbou tohoto muzea vznikne řetězec muzejních institucí, které budou doslova na dohled od sebe. Historická budova Národního muzea sousedí s Novou budovou NM, prakticky na dohled se chystá Muzeum železnice a elektrotechniky. Odtud je výhled na právě rekonstruované Armádní muzeum Žižkov se sousedícím Národním památníkem na Vítkově. Zatím poslední institucí v řadě je Muzeum hlavního města Prahy. O dalších institucích v okolí se ale mluví. Tak snad se muzea věnovaného elektrotechnice dočkáme.

Z obsahu tohoto čísla ELEKTRO bych Vás chtěl pozvat především ke čtení komplexního článku o elektrotechnických výstavách, výstavnictví a jejich vlivu na příležitost firem spojit se se svými zákazníky. Redakce ELEKTRO oslovila v nedávných dnech řadu osobností ze světa elektrotechniky a jejich názory přinášíme hned v úvodu čísla.

Je únor, takže jsme už tradičně připravili nové vydání Ročenky ELEKTRO 2021. Kromě praktických, pečlivě aktualizovaných informací obsahuje atraktivní články. Něco málo z historie elektrotechniky, přehled nově vydaných a plánovaných norem, také se dozvíte o tom, jak vzniká v Národním technickém muzeu sbírka domácích elektrických spotřebičů.

Věřím, že Vás zaujmou články v únorovém čísle ELEKTRA a prosím: objednejte si Ročenku, stojí to za to.

Všem čtenářům přeji hlavně zdraví!

Ing. Miroslav Peisar, šéfredaktor ELEKTRO

 

ilustrace: Jaroslav Dostál