časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Editorial 2021/01

redakce ELEKTRO |

Vážení čtenáři!

Vítám Vás při čtení prvního letošního čísla časopisu ELEKTRO. Přeji všem pohodu, zdraví a úspěchy v osobním i pracovním životě po celý rok 2021.

Často se v časopise ELEKTRO věnujeme elektromobilitě a tématům s ní souvisejícím. Není to jinak ani v lednovém čísle. Stále ještě se objevují zprávy, které staví elektromobilitu do pozice něčeho exotického a nezvyklého. Příklad: Na odborném webu, věnovaném veřejné hromadné dopravě se objevila zpráva o robotizaci v nabíjení elektrobusů. Robotizace by měla spočívat v tom, že po elektrobusové garáži pojíždí autonomní robot, který připojuje jednotlivé busy kabelem k nabíječce. Výhodou má být, že bus nemusí mít na střeše těžké a komplikované sběrače, nemusí se stavět do přesné polohy vůči nabíječce – mírné nepřesnosti dokáže robot korigovat. Řidič po službě není stresován povinností zastrčit kabel do zásuvky. Popsané obtíže lze ale řešit i jinak, např. bezdrátovým (spíše bezkabelovým) dobíjením. S tím je možné se seznámit v našem hlavním článku, kde jsou hlavní principy popsány. Je dobré si přiznat, že i elektromobily mohou mít problémy. Při poruše nebo dokonce požáru elektromobilu ve vícepodlažních, třeba podzemních garážích, jaké bývají v centrech měst je hašení nesmírně obtížné, až nemožné. Ale musím pochválit hasiče, že hledají způsoby jak být připraveni i na takové situace. Může to být například použití specializovaného automobilu takových rozměrů (malé výšky) který se bez potíží dostane i do podzemních garáží. Je vybaven také extrémně výkonným navijákem pro odtah elektromobilu, který se dostal do obtíží. Prototyp takového hasičského automobilu představujeme v tomto čísle ELEKTRO. S přiměřenou výbavou hasičů snad nebude nutné instalovat u vjezdu do garáží značku „Zákaz vjezdu elektromobilů“ po vzoru značek zakazujících vjezd vozidel na LPG a CNG.

Velmi opatrně chci informovat, že se objevují zprávy o možnosti prakticky volného přístupu všech zájemců k textům českých technických norem (ČSN). Zjišťujeme podrobnosti. Pokud se tyto informace potvrdí, dáme čtenářům o podmínkách nahlížení do norem vědět.

Současná situace okolo nás v podstatě brání obvyklým způsobům setkávání, na které jsme zvyklí. Část školení a seminářů lze nahradit webináři a online školeními. Osobní účast ale nemůže nahradit nic. Proto je v tomto čísle časopisu zařazen také přehled odborných akcí, tak jak je organizátoři ke dni uzávěrky připravují. Věřím, že akce proběhnou a že se na nich setkáme.

Všem čtenářům přeji pohodu při čtení lednového čísla ELEKTRO a hodně optimismu do roku 2021.

Ing. Miroslav Peisar, šéfredaktor ELEKTRO

Ilustrace: Jaroslav Dostál