časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Editorial

|

Říká se, že dvě ženy a husa dělají tržiště. O tom, zda je to pravda, nebo ne, se dá polemizovat. Faktem však je, že vystavováním zboží (husa) a vychvalováním jeho předností (prodávající žena – vyvolávačka) a diskutováním o jeho možné ceně a eventuální koupi (druhá žena – zákaznice) se vytváří situace podobná malým trhům, ze kterých pak postupně vznikaly trhy velké – veletrhy.

 Prvními místy, kde se konaly trhy, byly např. náměstí vesnic a větších obcí, křižovatky obchodních cest aj. Velké trhy se konaly především ve velkých městech a právo na jejich pořádání udílel příslušný panovník dané země. Město, které mělo právo pořádat trhy, mělo více příležitostí k dalšímu rozvoji. První veletrh na světě, jak ho vnímáme nyní, byl uspořádán v srpnu 1754 ve Veltrusích pod oficiálním názvem Veltruský velký trh tovaru Království českého. Na veletrh se dostavilo nejen mnoho obchodníků ze zahraničí, ale i císařovna Marie Terezie.

První světová výstava, tzv. Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations se konala ve Velké Británii v londýnském Crystal Palace v Hyde parku v roce 1851 a trvala od 1. května do 15. října. Uspořádání této tzv. Velké výstavy byl nápad Prince Alberta, manžela královny Victorie. Šlo o vůbec první mezinárodní výstavu vyrobeného zboží. Tato výstava měla obrovský úspěch a překvapivě ovlivnila v některých směrech, jako např. v mezinárodním obchodu a vztazích či v cestovním ruchu, i další vývoj společnosti v mnoha státech. V návaznosti na úspěch veletrhu v Londýně byla za dva roky nato uspořádána první světová výstava ve Spojených státech, která se konala v New Yorku od 14. července 1853 do 1. listopadu 1854. Veletrhy mají tedy svou dlouhou tradici i historický vývoj. To, co spojuje minulost se současností, je snaha informovat odbornou i laickou veřejnost o produktových novinkách a jejich vlastnostech s cílem motivovat ke koupi. Svou tradici i historii má již také Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně (MSV), jehož v pořadí již 53. ročník se koná od 3. do 7. října. Veletrh MSV Brno je v současné době nejvýznamnější průmyslovou přehlídkou pořádanou v nových členských zemích

Evropské unie, které se každoročně účastní více než 1 500 vystavovatelů a 75 000 návštěvníků z 59 zemí světa. Zastoupeny jsou všechny klíčové oblasti strojírenského průmyslu v devíti specializovaných oborech a návštěvníky čeká mj. také bohatý doprovodný program konferencí, seminářů a workshopů (více na str. 8).  Vydavatelství FCC Public mediálně podporuje úspěšnost tohoto veletrhu a přispívá i do pestrosti doprovodného programu jako pořadatel konferencí Energie v průmyslu chytře a efektivně (4. října) a Identifikace v průmyslu (5. října). Rád bych vás tímto srdečně pozval do Brna k návštěvě stánku C01 vydavatelství FCC Public na 53. MSV. Budeme se těšit na vaši návštěvu.

A propos: Víte, že Brno mělo již v roce 1243 uděleno privilegium konat svatodušní trh a od roku 1291 výroční svatohavelské trhy? Inu, tradice je tradice.