časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Eaton Moeller – komplexní zálohované zázemí pro datové aplikace

|

Ing. Milan Hubálek, Ph.D., Eaton Elektrotechnika, s. r. o.
 
Společnost Eaton Elektrotechnika, s. r. o. (dříve Moeller Elektrotechnika, s. r. o.), nabízí optimální řešení pro rozmanité aplikace v elektrotechnice. Integrace koncernu Moeller do struktur korporace Eaton přináší své plody i na poli šíře nabízeného sortimentu.
 
Tak jako v oblasti silnoproudu je i v segmentu datových aplikací Eaton předním dodavatelem rozváděčových skříní výrobní řady Moeller. Kromě standardizovaných provedení nabízí Eaton svým zákazníkům i řešení pro speciální použití. Kompletní nabídka oceloplechových rozváděčů pro silnoproudé i datové aplikace tvoří základ i pro tzv. zákaznické řešení. Vyžaduje-li daný projekt specifický rozváděč, oddělení zvláštních zakázek navrhne jeho vhodnou konfiguraci podle zadaných požadavků a po odsouhlasení zákazníkem je takováto skříň vyrobena. Nejčastějšími případy specifických úprav jsou změny rozměrů, různé druhy výřezů či změna odstínu barvy pro povrchovou úpravu.
 
Kromě obvyklých úprav se ale realizují i úpravy více specifické a složité. Zejména pro datové aplikace jsou poměrně často vyžadována i velmi osobitá řešení, nicméně i obecně jsou požadavky na datové skříně náročnější. Častým problém rozváděčů je odvod velkého ztrátového výkonu instalovaných zařízení. Podle požadavku zákazníka pak může být navržen a vyroben rozváděč s pasivní nebo aktivní ventilací, či dokonce s aktivním chlazením. Už i u nejjednodušší varianty s pasivním chlazením je výroba zákaznického rozváděče nebo jeho části velkým přínosem, neboť odpadá nepříjemná práce s následnou tvorbou větracích otvorů, a zejména starosti s ošetřením narušeného laku.
 
Důležitou novinkou, kterou do původního sortimentu Moeller vnáší Eaton, jsou záložní zdroje UPS. Kromě nabídky samostatně stojících variant pro výkony řádově od desítek voltampér až po jednotky megavoltampér, ale i více, jsou důležitou součástí sortimentu záložní zdroje pro datové rozváděče. Pochopitelně je lze využít i pro zálohu silových aplikací. Speciální zákaznický datový rozváděč „namíru“ tak může mít např. specifické rozměry či konfiguraci dveří, vhodné řešení chlazení, nebo dokonce klimatizace, a vyřešené záložní napájení. To spolu s pasivními komponentami a standardními silnoproudými přístroji Eaton zabezpečujícími přísun napájecí energie může tvořit optimální kostru pro náročné aplikace v datových centrech.
 
Další informace mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti: http://www.moeller.cz