časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

E4TC na RWTH Campus Aachen vyčísluje potenciál automatizace

EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Nová studie: Projektování 4.0  

Evropské Centrum Transformace 4.0 (E4TC) pod hlavičkou RWTH Campus Aachen zkoumalo strategickou digitalizaci v oblasti projektování a plánování řídicích systémů, technického uspořádání strojů a výrobních systémů. Zpráva s názvem Projektování 4.0, která má 36 stran, je založena na osmiměsíční studii mezi německými výrobci strojů (vyrábějícími jak sériově, tak na zakázku), projektovými kancelářemi a výrobci komponent. Metodika vyvinutá pro kvantifikaci dostupného potenciálu v projektování a opatření, která mají být přijata, umožňuje poprvé dobře posoudit pracovní postupy používané v sériové výrobě i ve výrobě specializovaných strojů. Její hlavní zjištění je následující: částečná automatizace inženýrských procesů dosahuje optimálního poměru nákladů a přínosů.

Studie Projektování 4.0: nová studie Projektování 4.0 – dostupná výhradně od společnosti EPLAN
Obr. 1. Studie Projektování 4.0: nová studie Projektování 4.0 – dostupná výhradně od společnosti EPLAN – vymezuje významné akční oblasti ovlivňující efektivitu v inženýrských procesech; cesta k vyšší efektivitě v hodnotovém řetězci je mapována pomocí tradičních metod, od standardizace až po automatizaci

Vědci z E4TC jednak představili model pracovního postupu v projektování a jednak vytvořili hodnoticí matici s pěti úrovněmi efektivity. Matice Úroveň efektivity (Efficiency Level) obsahuje podrobné popisy metodiky/pracovního postupu a je doprovázena maticí Úroveň využití (Use Level), která popisuje a vyhodnocuje využití CAE softwaru jako základního předpokladu pro Projektování 4. 0. Předmětem zkoumání bylo celkem deset procesních kroků charakteristických pro projektování ve strojírenství (sériová/zakázková výroba). Vygenerovaný model pracovního postupu zahrnuje typické pracovní kroky objednávkového cyklu.

generální ředitel E4TC Dr. Thomas Gartzen
Obr. 2. „Společnosti mají zcela pod kontrolou využití potenciálních úspor času a nákladů díky projektům standardizace nebo automatizace,“ říká generální ředitel E4TC Dr. Thomas Gartzen.

Model pracovního postupu v projektování – matice úrovně efektivity

Studie se zaměřuje na pracovní oblasti projektování a návrhu, kusovníků, reportů, rozvržení rozváděčů a zařízení a šablon. Důvody jsou jasné: „V těchto procesních krocích je závislost na zákaznících nebo partnerech mnohdy relativně nízká, nebo dokonce žádná,“ uvádí generální ředitel E4TC Dr. Thomas Gartzen. „Společnosti tak mají v těchto oblastech zcela pod kontrolou využití potenciálních úspor času a nákladů díky projektům standardizace nebo automatizace.“ Cesta k vyšší efektivitě v hodnotovém řetězci je mapována pomocí tradičních metod, od standardizace až po automatizaci. Aby bylo možné vyhodnotit účinnost každého pracovního kroku, rozdělila studie metodiku pracovního postupu do pěti fází, podle nichž lze určit úroveň efektivity (eLevel) projektování.


Obr. 3. Doba tvorby návrhu a úsilí vynaložené na standardizaci v závislosti na metodě projektování

Rostoucí potenciál efektivity

Na základě shromážděných údajů vědci zjistili, že společnosti mohou být o 20 % efektivnější při přechodu mezi jednotlivými úrovněmi (od nižší úrovně k vyšší). Metody práce zaměřené na zařízení spoří při vytváření schémat 25 % času. Jen polovinu času uživatelé strávili vytvářením schémat s využitím knihovny elektrotechnických obvodů pro funkce produktu. Zavedení částečné automatizace uspoří dalších 25 % času a vytváření všech sestav bude zavedením standardizace zcela eliminováno.

Studii lze zdarma stáhnout na adrese: www.eplan.cz/projektovani_studie

Záznamy proběhlých webinářů: https://solutions.eplan.cz/webinare

Videoprůvodce webináři:
https://solutions.eplan.cz/videopruvodce_webinari_eplan