časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dvoupólový spínač, vodič PEN

|

Omluva za chybné schéma

V přemíře snahy o uvedení aplikace dvoupólového vypínače jsme v Elektro č. 8–9 použili schéma (z publikace uvedené v literatuře), kde je v síti TN-C rozpínán vodič PEN. To je chyba (!), protože současná situace v normách je pro vodič PEN takováto: v ČR platí odpojování a spínání ČSN 33 2000-4-46:2002 (Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 4: Bezpečnost – Kapitola 46: Odpojování a spínání). Čl. 461.2 této normy uvádí: „V síti TN-C nesmí být vodič PEN ani odpojován, ani spínán. V síti TN-S nemusí být střední vodič ani odpojován, ani spínán.“
 
Aplikace dvoupólového vypínač spočívá ve vypínání nikoliv ochranného vodiče PEN, ale v odpínání pracovního vodiče N a fáze. Vodič PEN se však z důvodů bezpečnosti nesmí ani rozpínat, ani vypínat.
 
Ceníme si pozornosti několika čtenářů, kteří na tuto chybu reagovali a omlouváme se všem, kteří se jí snad nechali zmást. Určité pozitivum uvedení chybného schéma je připomenutí, že rozpojený vodič PEN v síti typu TN-C může být příčinou nebezpečné poruchové situace.
 

Sítě TN-C

Elektroinstalační sítě typu TN-C jsou v ČR stále v provozu. Prakticky veškeré elektrické instalace (až na instalace v nemocnicích, na pracovištích s citlivým elektronickým zařízením a v prostorech s nebezpečím výbuchu), které byly v rámci ČR uváděny do provozu přibližně do roku 1996, byly provedeny jako sítě TN-C, tzn. jako elektrické instalace s vodičem PEN. Uvedené instalace, které ještě nejsou tak staré, se z důvodu, že by bylo technicky vhodnější vypínat oba póly jednofázových obvodů, však nezačnou okamžitě předělávat na instalace TN-S (i když by to snad bylo technicky vhodnější a elektrikářům by to na nějaký čas zajistilo živobytí).
 
Nicméně, v elektrotechnické praxi se i nadále se sítí TN-C setkáváme a budeme setkávat. Například všechny elektroměrové rozváděče jsou v tomto provedení, tedy 3+PEN.
 
Kromě toho vodiče PEN zůstanou nadále zachovány u větších průřezů vodičů. Takže i v těchto případech bude nutné i do budoucna zachovat jednopólové odpojování jednofázových obvodů a třípólové odpojování třífázových obvodů.
 

Vodič PEN

 
Vodič PEN v sobě sdružuje funkce ochranného a středního vodiče. Je to pracovní vodič, ale funkce ochrany je nadřazena funkci středního vodiče. Proto se na něj vztahují předpisy jako na ochranný vodič. Neodborně a zastarale se mu říká „nulák“. Norma ČSN 33 2000-5-54 se týká vodičů PE, tedy pouze vodičů ochranných, a pro zvláštní použití vodiče PEN je v normě upřesňující článek 546.2. Tento vodič musí mít nejmenší průřez 10 mm2 u mědi a 16 mm2 u hliníku.
 

Dvoupólové vypínání

 
Ze zahraničí k nám již delší dobu proniká technické řešení dvoupólového vypínání instalačních obvodů – odpojování fázového i pracovního vodiče – a s tím i k tomu uzpůsobené spínací prvky. To se však logicky nemůže a nesmí vztahovat na sítě TN-C! V této souvislosti je třeba rozlišovat mezi dvoupólovým jističem a jističem 1+N. Dvoupólový jistič má tepelnou i zkratovou spoušť v obou pólech, a je tedy podstatně dražší než jistič 1+N, který má spouště jen v jednom pólu a ve druhém (v N) jen kontakt.
 
Jinak se o nevýhodách jednopólového jištění v jednofázových obvodech samozřejmě již roky ví. V sítích TN-S je možné jištění jednofázových obvodů spojené s odpojením jak fázového, tak nulového vodiče z mnoha důvodů doporučit. Nicméně není nutné kvůli tomu předělávat instalace, které mohou ještě mnoho let sloužit.
redakce Elektro