časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dvě novinky pro energetiku

|

číslo 5/2004

inovace, technologie, projekty

Dvě novinky pro energetiku

Ing. Jaroslav Smetana,
Blue Panther instruments

Následující řádky čtenáře upozorňují na dva nové měřicí přístroje, které na tuzemský trh dodává společnost Blue Panther instruments.

Prvním z nich je nový model měřiče izolace nesoucí označení KEW 3125. Rozšiřuje řadu široce používaných přístrojů z produkce společnosti Kyoritsu. Přístroj nabízí velmi zajímavé funkce, jež jsou vhodné pro měření izolačního stavu nejen na strojích, ale i na kabelových vedeních. Je tomu tak proto, že je vybaven dvěma nezávislými časovači a může měřit polarizační faktor.

Obr. 1

Přístroj KEW 3125 je měřič izolace s napětím do 5 000 V, které lze nastavit v krocích 500, 1 000, 2 500 a 5 000 V (obr. 1). Je schopen dodávat větší proudy, nezbytné pro měření na dlouhých kabelových vedeních. Měří odpory do 1 GW. Jeho konstrukce je navržena pro každodenní používání v terénu.

Skříň přístroje je vyrobena z nárazuodolného plastu. Ovládací prvky, tedy rotační přepínač, tlačítka atd., jsou v těsném krytí. I provedení měřicích kabelů a sond odpovídá druhu použití. Jsou robustní a jejich konstrukce odpovídá napětím, se kterými přístroj pracuje.

Displej přístroje digitálně zobrazuje velikost naměřeného odporu i velikost přiloženého napětí. Kromě toho se hodnota odporu zobrazuje na velkém bargrafu. Časové údaje se zobrazují na samostatném, třetím zobrazovači. Údaje zobrazované na velkém displeji LCD jsou díky jeho podsvětlení velmi dobře čitelné v jakýchkoliv podmínkách osvětlení.

Přístroj měří přiložené napětí i po dokončení měření, tedy po uvolnění testovacího tlačítka. To zvyšuje jeho bezpečnost. Je vybaven funkcí automatického vybití. KEW 3125 je napájen osmi bateriemi o velikosti napětí 1,5 V. Jeho provoz je hlídán speciální elektronikou, která šetří baterie.

Obr. 2

KEW 3125 odpovídá normě ČSN EN 61010-1. Jak již bylo řečeno, je určen především pro energetiku. Tomuto použití vyhovuje i stupeň ochrany proti přetížení, CAT IV 300V/CAT III 600 V. Konstrukce dovoluje používat popisovaný přístroj bez problémů i na venkovních distribučních rozvodech. Při porovnání vlastností nového přístroje s přístroji konkurenčních výrobců se vztahem k jeho ceně je KEW 3125 velmi výhodný.

Další novinkou od Kyoritsu je přístroj KEW 6300 (obr. 2), třífázový wattmetr. Není to však běžný wattmetr, ale velmi kompaktní (hmotnost 1,8 kg), malý a přitom výkonný přístroj pro měření spotřeby energie a v oblasti jejího účinného využívání.

Třífázový KEW 6300 může nezávisle měřit tři proudy, tři napětí, a to jejich skutečnou efektivní hodnotu, dále výkon (W, V·A, var), ale i elektrickou energii (W·h, V·A·h, var·h), účiník (cos j) a frekvenci (Hz). Na velkém displeji LCD lze současně zobrazit jakoukoliv kombinaci již zmíněných veličin. Ihned je možné číst jejich okamžitou hodnotu, přičemž měřená veličina může být z kterékoliv fáze. To znamená, že při jednom kroku nastavení může displej zobrazovat v jedné fázi W, v druhé cos j a ve třetí např. proud. Uvedené zobrazení není vázáno na samotné zobrazení různých veličin v jedné fázi. Přístroj měří v „reálném„ čase a rovněž všechny údaje ukládá do paměti o kapacitě 128 MB (deset dní záznamu). KEW 6300 je navíc vybaven paměťovou kartou pro prodloužení doby záznamu. Používá běžnou kartu do fotoaparátu, kterou lze koupit v podstatě kdekoliv. Toto řešení umožňuje dlouhodobý záznam dat – až po dobu pěti let. Kromě toho je KEW 6300 vybaven rozhraním USB pro rychlý přenos údajů do PC nebo pro čtení naměřených hodnot on-line a jejich zobrazení pomocí dodávaného programu.

Obr. 3

KEW 6300 je tedy analyzátor výkonu a spotřeby energie, který umožňuje všem pracovníkům, kteří se snaží uspořit energii, najít správné místo úspor.

V dodávaném příslušenství jsou mimo program ještě kompaktní měřicí kleště s průměrem kleštin 40 mm (obr. 3).

Přístroj může být napájen ze sítě 230 V//50 Hz nebo z baterií NiCd. Doba provozu s bateriemi dosahuje až sedmi hodin. Během měření, kdy není třeba zobrazovat hodnoty na displeji, lze použít funkci „Demand„ k úspoře kapacity baterie.

Přístroj KEW 6300 je zapouzdřen v nárazuvzdorné skříni opatřené pružnou ochranou, která je lisovaná přímo na plastové pouzdro. Velmi příznivá je i jeho cena – v porovnání s přístroji konkurenčních výrobců je podstatně nižší.

Více informací mohou zájemci získat také na webových stránkách: www.blue-panther.cz

Blue Panther s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4
tel.: 241 762 724-5, 244 403 022
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz