časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dvacet let průmyslových konektorů EPIC

|

číslo 7/2006

Dvacet let průmyslových konektorů EPIC®
Jedna kapitola z úspěšné historie Lapp Group

Ing. Pavel Sláma,
produktový manažer, Lapp Kabel s. r. o.

Začněme tím, co dnes ví již jen málokdo: Zakladatel firmy pan Oskar Lapp v 50. letech minulého století zkonstruoval průmyslový hranatý konektor. Položil tak základ pro zásadní změnu připojování vodičů a kabelů ve všech oblastech průmyslu. Bezprostředně po výstavbě prvního závodu na výrobu kabelů v 60. letech minulého století založil Oskar Lapp firmu Contact GmbH, v níž se začaly vyrábět průmyslové konektory. Již tehdy razil zásadu, že kabely a konektory musí poskytovat perfektní spojení a že co se projektuje a vyvíjí společně, se lépe hodí k sobě. Jedním z milníků úspěšné historie skupiny Lapp Group byl rok 1986, kdy byla na trh uvedena značka EPIC®.

Obr. 1.

Obr. 1. Kulaté konektory EPIC M23 s barevnými kroužky pro snadný popis a rozlišení

V současné době je značka EPIC® (Environmental Protected Industrial Connectors) známa po celém světě jako symbol kvality pro průmyslové kulaté a hranaté konektory se širokým použitím v oblasti elektrotechniky, sdělovací techniky, zkušební, měřicí a regulační techniky, při výrobě strojů, zařízení a přístrojů. EPIC® je ve své podstatě flexibilní systém skládající se z různých typů kabelových pouzder, konektorových vložek, kontaktů a vhodného příslušenství, jako jsou kabelové vývodky SKINTOP®, ochranné hadice SILVYN® a označovací systémy FLEXIMARK®.

Z jedenácti různých sérií konektorových pouzder a z jedenácti různých sérií konektorových vložek a kontaktů je možné jen u průmyslových hranatých konektorů vytvořit více než dvě stě padesát tisíc možných kombinací kompletních průmyslových konektorů.

Obr. 2.

Obr. 2. Průmyslové konektory EPIC®

Při příležitosti letošního veletrhu Hannover Messe a jubilea značky EPIC® prezentovala Lapp Group nejen celou úspěšnou řadu průmyslových konektorů, ale také významné novinky. Hlavním mottem bylo představení kompletní nově vyvinuté řady průmyslových kulatých konektorů série EPIC® Circon LS1 a EPIC® Circon M23, které nahrazují dosavadní úspěšnou řadu kulatých konektorů pro přenos signálů a výkonů.

Všechny komponenty nové řady konektorů jsou koncipovány pro použití v nejnáročnějším průmyslovém prostředí a vyznačují se vynikající odolností proti elektromagnetickému rušení. Stupeň krytí se oproti předcházející řadě kulatých konektorů zvýšil z IP67 na IP68. Patentovaný systém značení konektorů barevnými kroužky zaručuje velmi jednoduché kódování a přehledné rozlišení zakódovaných konektorů u složitějších konektorových systémů. Stejně tak byl patentován i zcela nový systém konektorových vložek kulatých konektorů, který umožňuje oproti všem doposud známým konstrukcím zasunutí konektorového tělíska do panelových pouzder z přední i zadní strany pouzdra. Toto řešení usnadňuje a zrychluje montáž konektorů do panelů. Konektorová tělíska dovolují jako doposud použití letovacích nebo krimpovacích zlacených kontaktů.

Obr. 3.

Obr. 3. Konektor EPIC® pro různá použití

Konektory EPIC® odpovídají hlavním světovým standardům a získaly několik certifikátů. Kulaté konektory EPIC® Circon LS1 a EPIC® Circon M23 jsou certifikovány zkušebnou VDE podle EN 61984, ale i podle nejnovějších norem UL 1977, UL 817, UL 498 a C22.2 No 21-M90 i podle CSA 22.2 No 42-1984. Rovněž tak hranaté konektory řady EPIC® H-A, H-BE, H-BS, H-BVE, H-D a H-DD jsou certifikovány podle standardů VDE, UL a CSA.

Se svým výrobním programem, zahrnujícím více než čtyřicet tisíc produktů, se Lapp Group celosvětově řadí mezi nejvýznamnější dodavatele pro výrobu strojů a zařízení, automatizační techniku, měřicí, řídicí a regulační techniku, elektroinstalační a dopravní techniku a energetiku. Světově známé značky ÖLFLEX® (napájecí a ovládací kabely), UNITRONIC® (datové kabely), HITRONIC® (kabely s optickými vlákny), SKINTOP® (kabelové vývodky), SILVYN® (systémy ochranných hadic), SILVYN CHAIN® (energetické nosiče), FLEXIMARK® (označovací systémy kabelů a vodičů), EPIC® (průmyslové konektory) a ETHERLINE® (komponenty pro sběrnicové systémy) jsou dlouhodobě uznávanou zárukou vysoké kvality a inovačních technologií, které udávají směr vývoje nejen v oblasti kabelové techniky, ale díky koordinovanému vývoji širokého spektra produktů i v oblasti systémových řešení a kompletních dodávek podle potřeb zákazníků. Celosvětová prodejní kompetence, jedinečné spektrum výrobků a služeb a nejvyšší standardy kvality patří mezi hlavní pilíře dlouhodobě úspěšného rozvoje skupiny Lapp Group.

Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na následující straně nebo na adrese:

LAPP KABEL s. r. o.
Tovární 1333
769 01 Holešov
tel.: +420 573 501 011
fax: +420 573 394 650
e-mail: info@lappgroup.cz
http://www.lappgroup.cz