časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DUPLICON – snadný rozvod napájecí elektrické energie v průmyslu

|

Roman Částek, Phoenix Contact, s. r. o
 
Dopravníkové technologie, modulární stroje i celá oblast systémového inženýrství stále více využívají zásuvné distribuční boxy pro rozvod napájecí elektrické energie. Současně je důležité nabídnout spolehlivou techniku v podobě plug-and-play umožňující rychlé a snadné zapojení a montáž.
 
Mnohé požadavky na kontinuální rozvod elektrické napájecí energie splňuje distribuční rozvodný napájecí systém Duplicon společnosti Phoenix Contact. Jeho základem je čtyřhranné a stohovatelné zásuvné pouzdro – box (obr. 1). Výsledkem je možnost zavedení velkého počtu aplikací s minimálním počtem nezbytných komponent pro rozvod a distribuci napájecí energie po provozu. V zásuvné konektorové vložce, která je umístěna ve stohovatelném pouzdru, je k dispozici sedm kontaktů (jeden je zemnicí – PE), do kterých lze zapojit vodiče o průřezu až 4 mm2. Jmenovité napětí je do 630 V a proud 25 A. Tímto způsobem lze kromě dodávky standardní elektrické napájecí energie přenášet také signály o napětí 24 V nebo signály např. sběrnice ASi. Distribuční boxy Duplicon se vyznačují vzájemnou stohovatelností. Kabel se instaluje do distribučního boxu přes zatěsněnou vývodku, a tak lze kabely upravovat až přímo v místě vlastní montáže. Stohovatelné pouzdro systému Duplicon se dodává ve dvou verzích, a to s jedním nebo dvěma zatěsněnými kabelovými vstupy.
 
Vzhledem ke stohovací kompatibilitě se svorkovnicí ST-Combi je rozvod elektrické napájecí energie (jako stěnová průchodka) kontinuální již od instalační nosné lišty v rozváděči (obr. 2). Kryt pouzdra Duplicon je vyroben z tlakově odlité hliníkové slitiny. Tento materiál zajišťuje elektromagnetické odstínění.
 
Stohovatelné boxy Duplicon jsou prvním zásuvným distribučním systémem se stupněm krytí IP67, který lze externě testovat a měřit v zapojeném stavu a za provozu. Stačí tedy pouze odšroubovat odnímatelný horní kryt vrchního stohovatelného pouzdra a zpřístupní se všechny kontakty konektorové vložky pro měření a testování napájeného zařízení nebo aplikace. V tomto odkrytovaném stavu je stále zaručena ochrana proti dotyku IP20.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Phoenix Contact, s. r. o.
Technická 15
616 00 Brno
tel.: +420 542 213 401
fax: +420 542 213 701
 
Obr. 1. Stohovatelný systém rozvodu elektrické napájecí energie Duplicon umožňuje přímé připojení PCB v úhlech 90° a 180° a eliminuje jednu celou spínací úroveň v zařízení
Obr. 2. Zásuvný konektor poskytuje kontinuální komunikaci od instalační lišty v rozvodné skříni, přes vzdálený rozváděč až k přípojkám zařízení v poli