časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Držíme váš svět v chodu

|

Radek Buřil,
Ahlborn, měřicí a regulační technika, spol. s r. o.
 
Jednou z nejdůležitějších předností společnosti Fluke je stálá snaha reagovat na požadavky zákazníků. Od svého založení v roce 1948 byla zaměřena činnost společnosti na vývoj a zdokonalování měřicích a kontrolních přístrojů, které jsou v současné době neoddělitelnou součástí úspěšného rozvoje průmyslových podniků a služeb.
 
Digitální a analogové přístroje Fluke (multifunkční analyzátory, pyrometry, multimetry, proudové kleště, termokamery aj.) jsou nenahraditelné při instalaci elektrických a elektronických zařízení, při údržbě vybavení budov, pro přesné měření a kontrolu kvality. Uživatelé výrobků Fluke jsou výrobní technici, provozní inženýři, metrologové, automechanici, odborníci na informační technologie – jedním slovem profesionálové, kterým měřicí technika Fluke pomáhá pracovat co nejlépe. Každým dnem firma Fluke inovuje a doplňuje svůj sortiment o nové a dokonalejší měřicí přístroje.
 
Mezi poslední novinky bezesporu patří špičková, cenově dostupná termokamera s velkým rozlišením Fluke Ti32 (obr. 1). Teplotní změny mohou ukazovat na začínající problémy v mnoha běžných provozech. Termokamera, která umožňuje rychlou a jednoduchou kontrolu povrchové teploty, je v prevenci poruch neocenitelným pomocníkem. Časté problémy lze tak s její pomocí zjistit ještě před tím, než budou vykonána kontaktní měření. Společnost Fluke nabízí kompletní sortiment termokamer pro použití v průmyslové a stavební diagnostice ve všech cenových kategoriích. Přístroj Ti32, určený pro špičkové profesionály, lze používat v mnoha situacích – od vyhledávání skutečných poruch po sledování potenciálních závad během běžného servisu a údržby. Robustní model Ti32, poskytující vysokou úroveň kvality obrazu, volitelné objektivy, baterie pro práci v terénu a intuitivní uživatelské rozhraní, je ideální pro techniky vytížené úkoly, kteří jsou neustále v pohybu.
 
Představte si, co všechno by se dalo stihnout, kdyby mohl být člověk na dvou místech současně!
 
Nový digitální multimetr Fluke 233 True-RMS s odnímatelným displejem (obr. 2) poskytuje naprostou flexibilitu v neobvyklých situacích při měření. Odnímatelný displej lze umístit tak, aby na něj bylo dobře vidět, a multimetr tak, aby při měření vyhovoval – odpadá neustálý zápas s kabely a přístrojem při manipulaci v těžko přístupných místech. Nyní lze měřit i na těžko dostupných místech, kde jsou stroje a panely fyzicky odděleny od nadproudového spínače nebo odpínače, nebo se používají v prostorech, kam je uživateli přístup zakázán, např. v čistých provozech nebo v nebezpečných zónách.
 
Nový vibrační tester Fluke 810 (obr. 3) pomáhá k odstranění neplánovaných odstávek výroby, při prevenci opakujících se problémů a ke stanovení priority oprav. Fluke 810 poskytuje zcela nový přístup k vibračnímu testování. Unikátní diagnostická technika pomůže rychle odhalit mechanické problémy zařízení. Tento přístroj umožňuje být vždy o krok napřed před závadou. Jednoduše řečeno, umožňuje udržovat věci v neustálém chodu.
 
Velmi rychlý a výkonný je Scopemetr Fluke série 190 (obr. 4). Tento přenosný ruční přístroj je vhodný pro náročnější použití s požadavky, které běžně zvládají pouze stolní osciloskopy. S šířkou pásma do 200 MHz, 25 GS/s (gigavzorků za sekundu) a s pamětí o hloubce 27 000 bodů pro jeden vstup je tento přístroj vhodný pro techniky, kteří potřebují kvalitní a velmi výkonný osciloskop v ručním a bateriovém provedení.
 
Plně barevný displej umožňuje snadnější identifikaci jednotlivých průběhů, zvláště je-li zobrazována velká amplituda nebo překrývající se křivky na displeji. Barevné popisky ke křivkám jsou zřetelně směrovány k jejich průběhům. Jasný a kontrastní displej je vynikající v různých světelných podmínkách. Pro pohodlnou práci jsou zaručeny čtyři hodiny provozu při napájení z akumulátoru.
 
Další informace na: http://www.fluke.cz
 
Obr. 1. Termokamera Ti32
Obr. 2. Multimetr Fluke 233
Obr. 3. Tester Fluke 810
Obr. 4. Scopemetr Fluke 296C