časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Druhé FUERGY úložiště s kapacitou 432 kW·h

FUERGY | www.fuergy.com

Zelená energie je opět dostupnější. Smart bateriová úložiště FUERGY nabízí spolu s fotovoltaikou už i dodavatel energie Slovenské elektrárne – energetické služby k pronájmu. Prvním zákazníkem v konceptu Energie jako služba je textilní závod v Humenném.

Po úspěšném spuštění uvedeného úložiště v Senci se slovenská přenosová soustava rozrostla o druhé úložiště FUERGY s kapacitou 432 kW·h. To ukládá rovněž energii ze solárních panelů s výkonem 499 kWp a dbá na to, aby veškerá vyrobená energie byla využita pouze pro vlastní spotřebu. Tak, jak to pro lokální zdroj stanovuje zákon. Řešení financovala dceřiná společnost největšího výrobce elektřiny na Slovensku, Slovenské elektrárne – energetické služby.

Smart bateriové úložiště FUERGY
Smart bateriové úložiště FUERGY

Revoluční koncept EaaS – Energie jako služba

Investice do vlastní obnovitelné energie je často nákladná a její návratnost není příliš atraktivní. A to i přes státní podporu. V kombinaci s akumulací se návratnost sice zkracuje, ale počáteční náklady rostou.

„Smart řízení úložiště a lokálního zdroje od FUERGY spolu s produktem Energetická účinnost jako služba od společnosti Slovenské elektrárne – energetické služby řeší oba problémy najednou. Proto má vysoký potenciál zvýšit zájem o obnovitelné zdroje energie ze strany samotných spotřebitelů,“ uvedl Radoslav Štompf, výkonný ředitel FUERGY.

Smart řízení od FUERGY zajistí, aby byla zelená energie využita co nejefektivněji a bez zbytečných ztrát. Implementovaná umělá inteligence nabíjí a vybíjí baterii podle potřeby jak odběrného místa, tak i celé přenosové soustavy, čímž šetří finanční prostředky spojené s dodávkou energie a urychluje návratnost investice.

Naproti tomu je tu koncept EaaS – Energie jako služba (z angl. Energy as a Service). Ten funguje na podobném principu jako koncept Software jako služba (z angl. Software as a Service, SaaS), při kterém zákazník nekupuje celou licenci k softwaru, ale platí jen paušální poplatek za používání. Kromě nižších počátečních nákladů se uživatel vyhne potížím s implementací řešení a v případě technických problémů se může kdykoliv obrátit na poskytovatele služby.

Výroba textilního závodu je již zelená

„Jediným úkolem závodu MULLER TEXTILES SLOVAKIA bylo vyhradit prostor pro uložení baterie v blízkosti rozvodné stanice,“ upřesnil Rastislav Kuba, technický ředitel FUERGY. Za poskytování prostoru pro baterii je závod navíc finančně odměňován.

„S FUERGY jsme zákazníkovi dokázali nabídnout levnější elektřinu a finančně zajímavější využívání fotovoltaiky, přičemž ho to nestálo ani euro,“ vysvětlit Andrea Pancotti, manažer prodeje a energetických služeb pro Slovenské elektrárne – energetické služby.

[Tiskové materiály FUERGY.]