časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Domovní elektroinstalační přístroje s bezšroubovými svorkami od firmy ABB s. r. o., Elektro-Praga

|

číslo 6/2003

inovace, technologie, projekty

Domovní elektroinstalační přístroje s bezšroubovými svorkami od firmy ABB s. r. o., Elektro-Praga

Společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec nad Nisou má za sebou slavnou tradici – v roce 2003 slaví 135 let od svého vzniku a deset let existence výrobků se značkou ABB na českém trhu. Jako významný výrobce a dodavatel domovního elektroinstalačního materiálu patří k sedmi elektroinženýrským podnikům transformované skupiny ABB v České republice. Jablonecká firma je zárukou kvality a důsledně dbá i na další kritéria, jakými jsou moderní design, funkčnost a praktičnost, vysoká spolehlivost, bezpečnost, inovační a technická úroveň výrobků.

Bezšroubové připojení – rychlá a snadná montáž

Nosným programem společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga jsou výrobky pro domovní elektroinstalaci, zejména spínače a zásuvky sestavené v moderních designových řadách Classic, Tango, Element®, Time®, solo®, impuls, alpha nea® a alpha exclusive®. Obecně tato zařízení prošla bouřlivým vývojem, během něhož se z celkem jednoduchého přístroje stala ve všech směrech dokonalá aparatura.

Obr. 1.

V těchto dnech přichází na náš trh nová generace domovních elektroinstalačních přístrojů z vývojové dílny jablonecké společnosti. Doslova revoluční technické řešení, schované pod krytem spínače nebo zásuvky, ocení běžní uživatelé, ale i kvalifikovaní pracovníci zabývající se odbornou montáží elektroinstalací. Změny se výrazně dotýkají většiny hlavních funkcí, kvalitativních a technických parametrů přístrojů, ať už jde o bezpečnost, odolnost, mechanickou pevnost, spolehlivost, hlučnost chodu, o vestavnou hloubku, odolnost proti zátěži, izolační vlastnosti nebo o způsob připojování vodičů. Také tyto výrobky splňují všechny evropské a české normy a požadavky technických předpisů. Jsou v souladu se zákonem č. 22/97 Sb. a jeho novelou 71/00 Sb., shodu ověřil český zkušební úřad EZÚ Praha.

Jednou z významných změn, které lze u nové generace spínačů a zásuvek z produkce společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga nalézt, je zcela odlišný – snadnější, rychlejší a ve své podstatě i mnohem bezpečnější způsob připojování vodičů k přístrojům bezšroubovými svorkami. Zcela tak odpadají často velmi pracné úkony, jakými jsou někdy až umělecké tvarování odizolované části vodičů před jejich založením do úzce vymezeného prostoru klasické svorky a následné dotahování šroubů, ale i nutná kontrola správnosti, bezpečnosti a dostatečné pevnosti takového uchycení vodičů.

Nový bezšroubový způsob připojení je velmi rychlý a jednoduchý. K zasunutí odizolované části vodiče do otvoru svorky přístroje postačí pouze mírný tlak, přičemž v útrobách ukrytá speciální lamela si už sama bezpečně a s dostatečnou silou vodič „přidrží“. Pro zpětné vyjmutí vodiče slouží zase boční uvolňovací tlačítko, jehož stiskem lamela své sevření uvolní. Pak se pootočením a mírným tahem vodič lehce a rychle vysune.

Dodejme, že bezšroubové svorky v nových typech spínačů a zásuvek od společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga jsou určeny výhradně pro montáž vodičů měděných, a to pevných i tuhých slaněných o průřezu 1 až 2,5 mm2. Délka odizolované části pro správné a bezpečné uchycení vodiče speciální lamelou se doporučuje v rozmezí 10 až 13 mm (velmi praktické přitom je názorné vyobrazení maximální a minimální délky na lícní straně třmenu). Spínače i zásuvky se montují do standardních přístrojových krabic o rozteči 60 mm.

Obr. 2.

Jedinečnost umocněná škálou designů

Výčet předností nové generace přístrojů, tj. spínačů a zásuvek, které společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga uvádí na náš trh, nekončí u již popsaného bezšroubového připojování vodičů. Každý elektroinstalatér kromě toho jistě ocení zvýšenou tuhost přístrojů i kovových třmenů, možnost průběžné montáže (každá svorka dovoluje připojení dvou vodičů) nebo malou vestavnou hloubku přístroje, která u spínače činí 17 mm a u zásuvky 21 mm. Samozřejmostí jsou také vysoce kvalitní materiály odolné proti hoření a šíření plamene, velmi spolehlivý kontaktní systém a zvýšená bezpečnost před úrazem elektrickým proudem při montáži nebo po sejmutí krytu ze strany koncového uživatele. Nové přístroje spínače lze díky jejich zvýšené odolnosti vůči zátěži používat i pro zářivky. Výrazné změny je možné rozpoznat také u inovované mechaniky spínačů – kromě jiného spočívají v tichém a vysoce spolehlivém chodu.

Jedinečnost nových domovních elektroinstalačních přístrojů umocňuje spojení kvalitního technického řešení a technologie s moderním designem. Společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga vyvinula škálu nových designových řad spínačů a zásuvek, které vyhoví vkusu i možnostem každého koncového uživatele. Seskupováním rámečků a krytů v různých barvách totiž lze vytvořit desítky barevných kombinací. Přístroje je možné použít v různých interiérech a prostředích, navíc i ve vícenásobných rámečcích, vodorovných nebo svislých.

Pro přístroje jsou konkrétně určeny designy Tango, Element®, Time®, solo®, alpha nea® a alpha exclusive®. Ve všech případech platí, že ojedinělé technické možnosti nové generace domovních elektroinstalačních přístrojů s bezšroubovými svorkami jsou bezpečně ukryty pod vysoce funkčním a moderním, mimořádně příjemným a dokonalým vzhledem.

Na jedenáctém mezinárodním veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2003, který se uskutečnil letos v dubnu v Praze, získaly spínače a zásuvky s bezšroubovými svorkami první cenu v soutěži Zlatý Amper.

ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 312 059
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz