časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Domae Merlin Gerin

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Domae Merlin Gerin

Ing. Petr Lustik, Marketing,
Schneider Electric CZ, s. r. o.

V loňském roce uvedla společnost Schneider Electric pod svou značkou Merlin Gerin na český trh novou nabídku řešení pro domovní rozváděče pod obchodním názvem Domae. Název má u potencionálních zákazníků evokovat hlavní zaměření tohoto uceleného systému, kterým jsou především byty, rodinné domy, menší kanceláře, obchody apod.

Výrobková řada Domae obsahuje řadu jističů o jmenovitých proudech v rozsahu od 6 do 40 A v jednopólovém a třípólovém provedení. Jejich vypínací schopnost je 6 000 A podle normy ČSN EN 60 898. Je možné volit ze dvou vypínacích charakteristik (B nebo C). Jističe lze připojit svorkou na tuhé vodiče do 25 mm2 nebo zubovou či vidličkovou propojovací lištou (tzv. biconnect systém). Propojovací lišty jsou dodávány jako zvláštní příslušenství.

Obr. 1

Dalšími přístroji řady Domae jsou dvoupólové a čtyřpólové proudové chrániče se jmenovitým proudem 25 nebo 40 A o jmenovitém reziduálním proudu 30 mA (ochrana při dotyku živých částí) nebo 300 mA (protipožární ochrana).

V prvním čtvrtletí t.r. byla nabídka doplněna svodiči přepětí Domae a kombinovanými proudovými chrániči Domae Vigi.

Hlavním poznávacím znakem řady Domae je velmi atraktivní design, který – ve spojení s oblíbenými skříňkami Mini Pragma – vytváří elegantní rozvodnici, která velmi dobře „zapadne„ do každého interiéru (viz obr.). Dále to je piktogram domečku, který indikuje hlavní určení přístrojů. Lze ho najít na čelní straně přístrojů, na štítcích a krabičkách,.

Zaoblené tvary přístrojů – atraktivního vzhledu – omezují možnost zranění při manipulaci, hladké čelo umožňuje nalepení samolepicích symbolů (čela jsou dodávána jako zvláštní příslušenství) přímo na přístroj. Tvar páčky přístrojů s vysoce kvalitní povrchovou úpravou je velmi efektní.

Po technické stránce se přístroje Domae liší od tzv. univerzálních přístrojů, vhodných i pro průmyslové instalace, pouze absencí přípojných míst pro mechanické připojení příslušenství (pomocné kontakty, spouště). Výrobce zde tedy ušetřil na vybavení, které uživatel v domovních instalacích stejně nevyužije, a za tento „komfort„ zbytečně platí. Tím je odůvodněn i velmi výhodný poměr pořizovacích nákladů a užitných a estetických vlastností systému Domae.

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz