časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Domácí spotřebiče II (9)

|

číslo 6/2002

Repetitorium

Domácí spotřebiče II (9)

prof. Václav Černý

Obr. 38.
1 – kapalinová náplň, 2 – prostor pod membránou, 3 – spínač, 4 – táhlo, 5 – membrána, 6 – spojovací kapilára, 7 – snímač teploty

Regulace teploty v ledničce musí být samozřejmě automatická.

Regulace s kapilárním termostatem (obr. 40) patří mezi nejjednodušší způsoby, používá se ale jen u méně kvalitních ledniček. Vlastní snímač je přiložen k výparníku a je kapilárou spojen s tlakovým spínačem. Spínačem se ovládá kompresor (resp. topné tělísko u absorpčních systémů). Teplota uloženého zboží se tedy měří nepřímo. Přesnost regulace závisí na množství uloženého zboží a na velikosti námrazy. Snímače reagují s relativně velkým zpožděním, čímž roste spotřeba elektrického proudu a zhoršuje se kvalita uskladnění.

Regulace s prostorovým termostatem měří teplotu přímo v úložném prostoru termistorovým snímačem. Touto regulací se spotřeba elektrické energie výrazně snižuje.

Obr. 41.

Elektronická regulace zaručuje vyšší citlivost, malé regulační odchylky a přispívá k vyšší kvalitě uskladněného zboží. Blokové schéma elektronické regulace je na obr. 41.

Automatická regulace u mrazicích boxů může být vybavena spínačem pro rychlé zmrazení, který na určitou dobu připojí trvale motor chladicího kompresoru. Jakmile je úvodní zamrazení ukončeno, obvod rychlého zmrazení se odpojí a následuje běžná automatická regulace teploty. Blokové schéma je na obr. 42.

Odmrazování ledu, který se vytváří na výparníku, je nutné v pravidelných intervalech, jinak znatelně roste spotřeba elektrické energie a zhoršuje se kvalita uskladnění.

Obr. 42. Obr. 43. Obr. 44.

Obr. 42. 1 – termistorový snímač, 2 – oblast výstrahy, 3 – výstražné světlo, 4 – regulační oblast, 5 – zesilovač, 6 – motor kompresoru, 7 – zamrazovací oblast
Obr. 43. 1 – dveřní spínač, 2 – osvětlení, 3 – topný odpor, 4 – termostat, 5 – spouštěcí relé, 6 – vinutí motoru, 7 – bimetalová ochrana
Obr. 44. 1 – mrazicí prostor

Obr. 45.
1 – ventilátor, 2 – odpařovací zařízení, 3 – kompresor, 4 – zkapalňovací zařízení, 5 – odtok zkondenzované vody, 6 – odpařování zkondenzované vody

Poloautomatické odmrazování se používá pouze u méně kvalitních ledniček. Po stisknutí červeného tlačítka uprostřed nařizovacího kolečka termostatu se rozpojí obvod motoru kompresoru. Teplota uvnitř ledničky začne narůstat, námraza roztává a odkapává do pomocné nádobky pod výparníkem. Zhruba při +6 °C se červené tlačítko vrátí do původní polohy a obnoví se termostatem regulovaný mrazicí proces. Toto odmrazování se musí provádět podle doporučení výrobce, zpravidla po pěti až sedmi dnech.

Automatické odmrazování zajišťuje odmrazování výparníku během všech časových úseků, kdy je motor kompresoru vypnut. Schéma zapojení je na obr. 43.

U ledniček s automatickým odmrazováním bývá výparník protažen dolů pod uzavřený mrazicí prostor, takže pomocný ohřev při odmrazování téměř neovlivní teplotu uvnitř mrazicího prostoru. Uspořádání je zřejmé z obr. 44.

Cirkulační chlazení je založeno na nuceném oběhu vzduchu uvnitř prostoru ledničky. Předností tohoto systému je, že se v ledničce nevytváří námraza. Některé firmy také označují tento systém jako „Nofrost-System“ (beznámrazový).

Konstrukční uspořádání ledničky AEG s cirkulačním chlazením je znázorněno na obr. 45. Lamelový výparník je v odděleném prostoru, ze kterého je ochlazený a odvlhčený vzduch hnán ventilátorem do jednotlivých oddělení ledničky. Jinovatka, vznikající ve výparníku, je v provozních pauzách kompresoru automaticky odmrazována a zkapalněná odváděna do odpařovače umístěného vně ledničky. Tento proces je řízen mikroprocesorem v závislosti na době chodu chladicího kompresoru a době otevření dveří ledničky.

Mikroprocesorem a návaznými elektronickými obvody je řízen i celý provoz ledničky. Tím se s přesností +/–0,5 % zaručují minimální odchylky od teplot požadovaných v jednotlivých sektorech.

(pokračování)