časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Domácí spotřebiče II (10 – dokončení)

|

číslo 7/2002

Repetitorium

Domácí spotřebiče II (10 – dokončení)

prof. Václav Černý

12. Vysavače
Vysavače patří k nejrozšířenějším elektrickým přístrojům pro domácnost. V novější době se začaly vyrábět s elektronickou regulací a různými přídavnými zařízeními pro kartáčování a čištění koberců.

Obr. 46.
1 – nasávaný vzduch, 2 – podtlakový prostor, 3 – vzduchový turbokompresor, 4 – elektromotor, 5 – vytlačovaný vzduch

Konstrukčně se každý vysavač skládá z válcové nádoby, elektromotoru s turbokompresorem, filtru a sběracího zařízení. Vysavač je buď přímo spojen se sací trubicí, na kterou se nasazují různé pracovní nástavce, nebo má před touto pevnou trubicí zařazenu ohebnou hadici. Na obr. 46 je jednoduchá klasická úprava „doutníkového“ typu.

Turbokompresor bývá jednostupňový až třístupňový. Jednotlivé systémy uspořádání jsou na obr. 47.

U jednostupňových turbokompresorů je vzduch odváděn tangenciálně, turbokompresor je umístěn před filtrem a sběracím zařízením. Turbokompresorem tedy procházejí všechny nečistoty, proto kanály musejí mít velké průřezy, aby se nezanášely.

Dvou- a vícestupňové turbokompresory mají filtr a sběrné zařízení před soustrojím turbokompresor–elektromotor a vzduch je odváděn ve směru osy a zároveň účinně chladí elektromotor.

Obr. 46.
a) dvoustupňové osové uspořádání, b) dvoustupňové osové uspořádání „by-pass“, c) tangenciální uspořádání; 1 – lopatkové kolo, 2 – motor, 3 – oddělovací plechy, 4 – proud vzduchu, 5 – vstup chladicího vzduchu, 6 – výstup chladicího vzduchu

Systémy „by-pass“ se používají u vysavačů, které mohou nasávat i vlhké nečistoty. Motor je chlazen samostatným ventilátorem, takže s vlhkostí a nečistotami nepřijde do styku.

Užitečný výkon turbokompresoru Pu je dán vztahem: Pu = Q p      (W; m3·s–1, A·m–2) kde Q je průtok a p aerodynamický tlak na výstupu.

Z tohoto základního vztahu lze odvodit, jak tento užitečný výkon závisí na průměru D turbínového kola a na otáčkách n: Pu = k D5 n3

Vzhledem k tomu, že u vysavače je průměr D velmi malý, musí být otáčky n co nejvyšší.

Účinnost turbokompresoru h je dána poměrem užitečného výkonu Pu a mechanického příkonu P:

h = Pu/P

U malých výkonů bývá menší než 30 %.

Obr. 48. Obr. 49. Obr. 50.

Obr. 48. - 1 – směs vody a nečistot, 2 – motorová jednotka, 3 – koš filtračního systému, 4 – nádoba vysavače, 5 – vstup mokrých nečistot, 7 – vstup chladicího vzduchu, 6 a 8 – výstupy vzduchu

Elektromotor musí mít co nejvyšší otáčky, proto se používají jednofázové univerzální motory se jmenovitými otáčkami až 30 000 min–1; výkony elektromotorů jsou až 1 500 W.

Obr. 51.
1 – naviják přívodního kabelu, 2 – odrušovací člen, S1 – hlavní spínač, S2 – pomocný spínač, 3 – motor přídavného zařízení, 4 – řídicí elektronika, 5 – triak, 6 – hlavní elektromotor, Dp snímač tlaku, 7 – regulátor tlaku, 8, 9 a 10 – signalizace s diodami LED

Víceúčelové vysavače jsou určeny i k nasávání vlhkých nečistot. Jsou vybaveny systémy „by-pass“, jejich elektromotor tedy má samostatné oddělené chlazení. Tyto vysavače ale nesmějí být používány pro odstraňování nečistot obsahujících oleje, hořlavé a agresivní kapaliny ani pro pouhé čerpání vody.

Konstrukční uspořádání víceúčelového vysavače je na obr. 48. Sběrná nádoba má na vnější straně vodoznak a kromě toho je uvnitř snímač hladiny, jehož výstupní signál je zaveden do řídicího elektronického systému.

Na obr. 49 je naznačen přídavný mycí systém Rainbow. Na manipulačním držadle je nádobka s mycím prostředkem, na kterou je tenkou hadičkou připojen přívod vody. Detail nástavce se vstřikovací tryskou je na obr. 50.

Elektronické řídicí systémy jsou dnes běžné u všech kvalitnějších vysavačů. Běžná je i elektronická regulace otáček elektromotoru. Na obr. 51 je blokové schéma řídicích obvodů.