časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dobrý rok pro malé vodní elektrárny

|

Dobrý rok pro malé vodní elektrárny

Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ, které provozuje firma ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE), už za prvních šest měsíců tohoto roku vyrobily více elektřiny než za celý loňský rok. Podařilo se to díky novým elektrárnám, zvyšování efektivity již existujících elektráren a dobrým přírodním podmínkám.

„Celkem jsme meziročně zvýšili výrobu elektřiny o 138 procent – z loňských 47,5 na letošních 113,3 milionu kilowatthodin. Takové množství pokryje celoroční spotřebu 32 tisíc domácností,“ uvedl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ OZE.

Pozitivní vliv na růst výroby měla zejména úspěšná integrace malých elektráren Vydra, Čeňkova pila, Černé jezero a Hracholusky, získání elektrárny Střekov (největší elektrárna ČEZ OZE) a výstavba nové malé vodní elektrárny Bukovec.

K nárůstu výroby přispěly také průběžné technické úpravy na již vybudovaných elektrárnách, které vedly ke zvýšení efektivity výroby. „Svou roli sehrála i mírná zima. Nejlepším měsícem pro malé vodní elektrárny tak byl netradičně únor. Obvykle jím bývá až duben, kdy se v řekách projeví tání sněhu,“ podotkl Josef Sedlák.

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde