časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dobré výsledky klíčových divizí ABB

|

číslo 5/2004

trh, obchod, podnikání

Dobré výsledky klíčových divizí ABB

Martina Herkusová, ABB s. r. o.

ABB je přední společnost v oboru energetiky a automatizačních technologií. Svým zákazníkům z oblasti veřejných služeb a průmyslu umožňuje zvyšovat výkon při současném snižování negativního dopadu jejich činnosti na životní prostředí. Skupina společností ABB působí přibližně ve 100 zemích a zaměstnává okolo 115 000 pracovníků.

Dvě klíčové divize společnosti ABB – automatizační technologie a technologie pro energetiku (Power and Automation Technologies) – vylepšily ve čtvrtém čtvrtletí roku 2003 své hospodaření. Avšak vlivem pokračujícího prodeje neziskových činností, především v petrochemickém průmyslu, evidovala firma v roce 2003 i určitou ztrátu.

„Klíčové divize předvedly dobrý výkon na smíšených trzích,„ řekl J. Dormann, předseda správní rady a výkonný ředitel ABB. V posledním čtvrtletí téměř zdvojnásobily zisky před zdaněním, což je pozitivní důsledek programu snižování nákladů. Objednávky uvedených divizí prudce vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí v Asii (vykazovaly dvojciferný růst), a to dokonce i při vyloučení pozitivního vlivu směnného kursu, který byl více než 10 %. V divizi technologie pro energetiku vzrostly o 12 %, v divizi automatizačních technologiích o 8 %. Na celkovém vzrůstu objednávek má zásluhu především růst počtu „velkých„ objednávek (více než 15 mil. USD), především v Asii.

Posílená kapitálová základna společnosti je podkladem pro uskutečňování strategie ziskového růstu s více konkurenceschopnými náklady. Prioritou pro rok 2004 zůstává další zlepšení ve zdokonalování provozuschopnosti společnosti a dokončení programu odprodejů.