časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dny teplárenství a energetiky 2021: Cena povolenek trhá rekordy, je třeba si pospíšit

Exponex, s. r. o. | www.exponex.cz

Nové emisní cíle vztažené k roku 2030 chtějí přivést Evropu co nejrychleji k uhlíkové neutralitě. Ceny povolenek téměř denně lámou rekordy. Odvětví spadající pod EU ETS jsou pod obrovským tlakem. Teplárenství nevyjímaje.

Téměř každý den je rekordní. Od zavedení systému EU ETS v roce 2005 ještě nikdy nebyly povolenky dražší. Cena se nyní dotýká hranice 50 eur. Důvodů je hned několik. Jednak je to očekávání radiálního navýšení cíle redukce emisí do roku 2030, k nárůstu ceny přispěla i dlouhá topná sezona a pohyb cen fosilních paliv, které se vzpamatovávají z pandemického útlumu.

Teplárenství, které se již v minulosti smířilo s tím, že bude muset odejít od uhlí k čistším palivům, potřebuje co nejrychleji pomoc. Pakliže budeme chtít využívat velkých zdrojů a celé unikátní soustavy rozvodu dálkového tepla i v budoucnosti, je třeba okamžitě jednat.

Zacílení financí nejen investičních, ale také provozních, bude rovněž tématem letošní konference.

Souhrn hlavních témat konference Dny teplárenství a energetiky 2021:
– Transformace teplárenství do roku 2030
– Péče o zákazníky
– Transformace tepláren (biomasa/plyn/elektřina)
– Technika a technologie v teplárenství
– Odpady a jejich energetické využití
– Ekonomika a legislativa v teplárenství

Největší konference v oboru energetiky a teplárenství, Dny teplárenství a energetiky, se bude letos konat 14. a 15. září 2021 nově v Olomouci v hotelu Clarion. Tematicky se zaměří na transformaci teplárenství. Palčivou otázkou bude i snižování konkurenceschopnosti k malým zdrojům, což je s růstem cen povolenek stále aktuálnější téma. Kontakt odborné konference Dny teplárenství a energetiky 2021: dny-teplarenstvi-a-energetiky.cz