časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DL3021 – zátěž, kterou bude elektronik vyhledávat

Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika | velkoobchod.conrad.cz

Zatímco vrcholový sportovec se zbavuje každé zátěže, vývojář ji při dosahování maximálního výkonu musí dokonce vyhledávat. Zejména tehdy, je-li elektronická a programovatelná zároveň. Podobně jako některý z modelů řady DL3000 od Rigol Technologies.

Desítky ampér, stovky wattů

Pokud jde o zátěže DC, výrobce v době psaní textu nabízí čtyři verze. DL3021 si poradí s celkovými výkony až do 200 W, zatímco DL3031 přidává k dobru dalších 150 W. Tomu odpovídají maximální proudy o velikosti 40 A, resp. 60 A. Pokud jde navíc o nejvyšší dosahovanou strmost proudu, frekvenci přepínání v dynamickém režimu a třeba rozlišení při čtení údajů, lepšími parametry se pokaždé pyšní áčkové modely (DL3021A).

Rozhodně to ale neznamená, že by základní varianty zůstávaly pozadu. Až tedy vznikne potřeba, stačí si jen k výchozímu provedení dokoupit příslušnou softwarovou licenci, která kromě toho umí oživit i číslicový vstup a výstup nebo rozhraní LAN. Co ale nelze změnit, je uživatelské rozhraní, které u příplatkových zátěží vypadá o něco lépe. Celý čelní panel, včetně displeje, zde používá více barev. Při procházení společné dokumentace je na to třeba myslet, protože v Rigolu na fotografiích pochopitelně upřednostňují vyšší verze.

Obr. 1. Přední ovládací panel zátěže DL3021
Obr. 1. Přední ovládací panel zátěže DL3021

Solidní základ

Programovatelná zátěž se v elektrotechnické praxi neztratí. Výchozí model DC DL3021, který je sice nejnižším z celé jednokanálové řady, již v základu nabízí řadu užitečných funkcí. A s výhledem do budoucna má dále kam růst.

Ve firmě Rigol se rozhodli, že laboratornímu přístroji s bezmála osmi kilogramy budou místo dotykového rozhraní více slušet klasická tlačítka. Na čelním panelu jich je přes čtyřicet a nechybí zde ani otočný volič, který však neumožňuje potvrzovat stiskem. Mezi jednotlivými ovládacími prvky s gumovým hmatníkem se uživatel rychle zorientuje a ten, kdo s takovým přístrojem ještě nikdy nepracoval, má v případě pochybností k dispozici i jednoduchou nápovědu.

Staticky, ale i v pohybu

S aktuální nabídkou, zobrazovanou vždy ve spodní části displeje, se pojí prvních šest tlačítek, která umožňují opakovaně procházet i dílčí volby. Vpravo od LCD se definuje jeden ze čtyř statických režimů zátěže s konstantním proudem, napětím, odporem či výkonem, případně též některý ze tří dynamických módů. Ty nyní umožňují nepřetržitě přepínat mezi dvěma zvolenými proudovými úrovněmi (Con) a v případě potřeby, hned vedle řady dalších parametrů, řídit i načasování náběžné hrany (Pul) či obou přechodů signálu (Tog). Pro účely synchronizace lze přitom zátěž spouštět příkazem (BUS), pomocí vnějšího signálu (DIGIO) a také na základě stisku tlačítka (TRAN). Pokud ale bude zařízení v prostředí s grafickou nápovědou a v režimu CC Continuous akceptovat frekvence převyšující povolenou mez a tvářit se, že se nic neděje, uživatel se nesmí nechat zmást.

Elektronická zátěž DL3021 umožňuje vytvářet vlastní, mnohdy i složité posloupnosti (List), zatímco pomocí tlačítka APP lze volit mezi testy baterie, OCP či OPP. Zvláštní ovládací prvek je rovněž vyhrazen k okamžitému zobrazování průběhů. Veškerá aktivita se přitom odvíjí od robustních vstupních svorek doplněných dvěma zdířkami pro vzdálené snímání. Při vyšších proudových odběrech lze proto u přívodů kompenzovat úbytek napětí. Banánky na silových svorkách sice nelze použít, nicméně s napájecími zdroji od stejného výrobce se bude zátěž doplňovat, a to nejen z hlediska shodných rozměrů (viz test Lineární programovatelný zdroj DP832 staví na dobrém základu na webu distributora).


Obr. 2. Zadní panel zátěže s konektory

Pozor na síťovou hrozbu

Efektivnímu proudění vzduchu okolo masivního žebrovaného chladiče, který je celý osazen uvnitř těla zátěže DC, napomáhají velké výřezy na zadním panelu. Ve zbývající části se našel prostor pro dvojici výstupních konektorů ke sledování napětí či proudu na vstupu zátěže, digitální vstup a výstup, rozhraní LAN, USB Device, RS-232 a též síťový konektor s pojistkovým pouzdrem. Na levém boku přístroje, který se může na gumových lemech lehce pohupovat, již bude napájecí kabel s koncovkou zakončenou pod úhlem 90° poněkud vyčnívat.

Výrobce by se měl vážně zamyslet nad svým přepínačem síťového napětí umožňujícím vybírat mezi 115 V a domácími rozvody 230 V. Vícejazyčná nálepka vybízející ke kontrole je v pořádku. Přimhouřit oko by se ještě dalo i nad protichůdným označením jednotlivých stavů červeného selektoru AC. Neomluvitelný je návod k použití, který navzdory aktualizovanému vydání z dubna 2019 stále tvrdí pravý opak. Jak je to doopravdy, musel rozhodnout až ohmmetr. Zhruba trojnásobně vyšší odpor při odpojeném síťovém přívodu a zapnutém hlavním vypínači přístroje zde mezi L a N naměřil v poloze voliče vpravo. A tomu také skutečně odpovídalo nastavení pro našich 230 V. Uživatelská příručka nemá pravdu.

Zátěž i pro uši?

Skromnější TFT LCD s úhlopříčkou 4,3 palce dokáže najednou zobrazit provozní stavy i celou řadu parametrů. Zátěž DL3021 sice pro stěžejní napětí a proud používá docela velké číslice, ale při procházení údajů ve spodní části panelu již bude nutné vše sledovat z výrazně kratší vzdálenosti. Zvláště, má-li obdélníkové lemování zvolené nabídky snahu maskovat jednotku Ω tak, aby připomínala spíše nulu. Užitečná bude také grafická nápověda. Zde je nutné počítat s ještě menšími popisky. Čitelnost může zhoršovat i kombinace jasně zelené barvy na světlém podkladu.

Použité hmatníky jsou příjemné na dotyk, nicméně v otvorech vykazují až příliš velkou vůli. Spolehlivé zadávání povelů to ale neohrožuje. Výrobce by se však mohl vyvarovat popisů nakloněných doleva a promyslet i lepší rozvržení jednotlivých skupin tlačítek. U silových vstupů místo numerické klávesnice je logicky očekávaná trojice stěžejních funkcí ON/OFF, TRAN a SHORT. Zmíněná tlačítka jsou sice při aktivaci hezky podsvícená, jen je nutné je pokaždé hledat mezi ostatními prvky a neustále přitom narážet na chybějící prostor v rámci celého předního panelu. Pozor je nutné si dávat také při zadávání desetinných čísel. Stiskem tečka devět bez předchozí nuly přístroj žádáte rovnou o 9 A!

Přístroj už kvůli celkové délce, která při započítání gumových ochran a vyčnívajících vstupních svorek dosahuje více než 44 cm, nelze přehlédnout. Kvůli hlasitému projevu ventilátoru, který nezahálí ani v klidovém režimu bez odebíraného proudu, nelze elektronickou zátěž přeslechnout.

Přitíží obvodům, uživateli ale ne

Pokud se uživatel pohybuje v oboru výkonové elektroniky, příp. k tomu všemu své žáky teprve vede, vyvíjí a testuje nejrůznější napájecí zdroje, moduly či adaptéry, nebo řeší otázky spojené s akumulátory či nabíjením, místo zapojení simulujících Zenerovu diodu a třeba i dosluhujících žárovek, objemných rezistorů či dalšího balastu, může vsadit konečně na pořádné zařízení. Tím je dvěstěwattový model DL3021 od Rigolu s řadou vlastních ochran a ještě větším počtem funkcí. Vždyť programovatelná zde má být přece zátěž, nikoli přítěž.