časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DISTRIbox – řadové rozváděčové skříně QA

|

DISTRIbox – řadové rozváděčové skříně QA

Milan Morkes, OEZ s. r. o.

V roce 2005 uvedla společnost OEZ na trh rozváděčové skříně řady DISTRIbox, které pocházejí z produkce dceřiné firmy OEZ EM s. r. o. Koncem druhého čtvrtletí letošního roku byl zahájen prodej nové řady rozváděčových skříní DISTRIbox, jež nesou označení QA. S jejich základním popisem byli čtenáři seznámeni v „amperovém“ čísle tohoto časopisu (Elektro 3/2007). Za velmi krátkou dobu od uvedení na trh si rozváděčové skříně QA získaly množství příznivců.

Předností skříní QA (obr. 1) je tuhost skeletu s vyzkoušenou jmenovitou zatížitelností 600 kg. Ve skříních byl také vyzkoušen hlavní přípojnicový systém. Byl dimenzován na 6 300 A, vyhověl krátkodobému výdržnému proudu 110 kA při době trvání 1 s a dynamickému proudu 240 kA. Systém bohatého příslušenství poskytuje široké možnosti osazení skříní. Především se dostal do popředí modulový systém, který lze kombinovat s vodorovným i svislým montážním roštem. Kryty modulového systému je možné snadno zakrýt nejen modulové přístroje, ale také jejich kombinace s přístroji s různou montážní hloubku. Jde např. o kompaktní jističe Modeion, pojistkové odpínače Varius nebo vzduchové jističe Arion WL.

Podrobné informace o skříních QA lze nalézt v katalogu Rozvodnice a rozváděčové skříně DISTRI. Tento katalog je k dispozici jak v tištěné, tak v elektronické podobě ve formátu PDF – uvedenou verzi je možné volně stáhnout z internetových stránek http://www.oez.cz

Protože sortiment skříní a jejich příslušenství je poměrně rozsáhlý, byl vyvinut program Konfigurátor DISTRIbox. Používá se především pro velmi rychlou orientaci v celém sortimentu a jeho jednoduché ovládání zaručuje nejen snadné používání programu, ale především rychlou specifikaci komponent pro výrobu rozváděče. Použitím konfigurátoru odpadá pracné listování v katalogu a zdlouhavý výběr typů příslušenství pro zvolenou skříň. Verze konfigurátoru 2.01 obsahuje všechna provedení skříní DISTRIbox a příslušenství.

Základem práce s konfigurátorem (obr. 2) je výběr druhu a velikosti skříně na první kartě. Tímto výběrem se v celém programu nastaví typy příslušenství, které odpovídají pouze vybrané skříni. Na dalších záložkách je lze vybrat, popř. pouhým klikáním myší zadávat počet kusů. Na poslední kartě jsou stisknutím příslušného tlačítka všechny vybrané položky vloženy do seznamu. Ten obsahuje objednací kód, typ, technický popis výrobku, počet kusů či sad, popř. i prodejní cenu.

Doporučuje se vybírat skříně a příslušenství odděleně po jednotlivých polích a tento výběr exportovat jako soubor XLS. Teprve poté je vhodné seskupit vybrané komponenty pro objednávku a exportovat je jako druhý soubor XLS. První seznam po jednotlivých polích oceňují zejména pracovníci montáže rozváděčů, protože snadno rozdělí celý dodaný sortiment právě na jednotlivá pole rozváděče. Druhý seznam se používá pro objednávku.

Program Konfigurátor DISTRIbox lze opět volně stáhnout v sekci Modrá planeta na adrese http://www.oez.cz

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: +420 465 672 197
fax: +420 465 672 151
e-mail: distri@oez.cz
http://www.oez.cz

Obr. 1. DISTRIbox – řadová rozváděčová skříň QA
Obr. 2. Postup při výběru požadované skříně pomocí konfigurátoru

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde