časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dimenzování SPD typu 1

|

Ing. Vlastimil Tichý, SALTEK, s. r. o.
 
V současné technologicky vyspělé době si elektronická zařízení nacházejí široké mož­nosti uplatnění nejen v průmyslu, administra­tivě, ale také v obytných objektech, jako jsou činžovní nebo rodinné domy. Tato elektronic­ká zařízení, bez kterých si dnes již neumíme představit normální život, jsou nejen inves­tičně nákladná, ale také velmi citlivá na růz­ná přepětí, ať jsou spínacího charakteru nebo způsobená atmosférickými jevy.
 
Většina firem v neustále větším konku­renčním boji uspět v zakázkách a dodat co nejlepší, ale hlavně co nejlevnější řešení „za­pomíná“ na parametry svodičů bleskových proudů SPD typu 1. Často v praxi nedosta­tečně dimenzuje svodiče bleskových prou­dů, které se umisťují na rozhraní zón LPZ 0 a LPZ 1, což může mít za následek zničení technologie, v lepším případě jen výzbroje hlavního rozváděče. Bohužel, v praxi se čas­to setkáváme s případy, kdy na vstupu napá­jení, ať už v rodinných domech nebo admi­nistrativních budovách, jsou umístěné nedo­statečně dimenzované SPD typu 1.
 
Eliminace nežádoucích účinků spínacích přepětí a úderů blesků a zároveň i zabráně­ní obrovským škodám na majetku jsou řeše­ny souborem norem ČSN EN 62305. V tomto souboru norem je řešena nejen otázka umis­ťování přepěťových ochran a svodičů bles­kových proudů, ale také jejich dimenzování.
 
Abychom mohli dimenzovat SPD typu 1, musíme znát třídu rizika objektu, pro který je SPD typu 1 určen. Třída rizika objektu se získá výpočtem podle ČSN EN 62305. Ke třídě rizika objektu je vázán parametr blesku. Tento vztah je dán tabulkou (tab. 1), která definuje, jakou minimální svodovou schopnost musí mít sesta­va svodičů bleskových proudů SPD typu 1 pro danou třídu rizika objektu. Pokud potřebujeme určit, jakou svodovou schopnost pro danou tří­du rizika musí mít jeden pól ze sestavy, je třeba znát, pro jakou síť je sestava určena. Zapojení SPD typu 1 pro sítě TN je ukázáno na obr. 1.
 
Svodová schopnost jednoho pólu se vypo­čítá podle vzorce: I = 0,5Ib/n
 
kde I je svodová schopnost na pól, Ibvelikost blesku pro jednotlivé třídy rizi­ka objektu, n počet vodičů v napájecí síti.
 
Příklady výpočtu dimenzování jednoho pólu SPD typu 1:
Třífázová síť TN-C, třída rizika LPL I: svo­dová schopnost na pól je 100 kA /4 = 25 kA. SPD typu 1 musí mít minimální svodovou schopnost 25 kA, tzn. Iimp = 25 kA.
 
Třífázová síť TN-S, třída rizika LPL I: svo­dová schopnost na pól je 100 kA/5 = 20 kA. SPD typu 1 musí mít minimální svodovou schopnost 20 kA, tzn. Iimp = 20 kA.
 
Z tohoto je vidět, že pro dimenzování SPD typu 1 je třeba kromě třídy rizika objektu vzít v úvahu také napájecí síť, pro kterou je sada SPD typu 1 určena.
 
Toto vše platí, pokud je třída rizika objek­tu doložena výpočtem. Pokud tomu tak není, je třeba podle normy brát v úvahu to nejpřís­nější hledisko. To znamená, že se vždy podle normy uvažuje třída rizika objektu LPL I.
 
Pro samotné zjednodušení návrhu dimen­zování a projektování přepěťových ochran firma SALTEK jako jeden z mála výrobců vyvinula kombinovaný svodič bleskových proudů FLP-B+C MAXI, který svými tech­nickými parametry splňuje podmínky pro dimenzování svodičů bleskových proudů na rozhraní zón LPZ 0 a LPZ 1 i pro nejriziko­vější skupinu objektů ve třídě rizika objektů LPL I. Svodová schopnost tohoto vysoce vý­konného svodiče FLP-B+C MAXI je 25 kA na pól ve vlně 10/350 μs, a proto v převáž­né většině aplikací v třífázové napájecí síti bez problémů splní podmínky pro třídu ri­zika objektu LPL I.
 
Tento kombinovaný svodič bleskových proudů projektantovi podstatně usnadňuje ná­vrh řešení vnitřní ochrany před bleskem (pře­pěťové ochrany a svodiče bleskových proudů).
 
Podrobně se seznámit s touto problema­tikou a zhlédnout ukázky montáže nových výrobků je možné na pravidelných škole­ních firmy po celé České republice. Škole­ní patří mezi akreditované vzdělávací pro­gramy ČKAIT.
 
Obr. 1. Za­pojení SPD typu 1, pro sítě TN
Tab. 1. Minimální svodová schopnost sestavy svodičů bleskových proudů SPD typu 1