časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Díky, pane Jiří!

|

číslo 7/2006

Díky, pane Jiří!

Chtěl bych navázat na článek Ing. Valeny z Elektra č. 5/2006, kde děkuje Ing. Jiřímu Drahorádovi za jeho profesionalitu a ochotu pomoci mladým začínajícím revizním technikům a vůbec elektrotechnikům.

Ing. Drahoráda jsem neznal tak dobře jako Ing. Valena, ale mohu z vlastní zkušenosti posoudit jeho kladný přístup k mladším kolegům, kteří měli o dění okolo elektrotechniky zájem.

Osobně jsem Ing. Drahoráda poznal spolu s JUDr. Urbanem a Ing. Valenou ve stejném období na seminářích PÚREZ. Tyto osobnosti se nemalou měrou podíleli na mém profesním životě.

Skutečným zážitkem bylo naslouchat jeho dokonale připraveným odborným příspěvkům a pozorovat, jak z něho čiší neuvěřitelná zapálenost pro věc, jak s nesmírnou suverenitou reaguje na mnohdy štiplavé námitky již uvedených kolegů a jak je obratně, s vervou a profesionálně řeší. Proto jsem také žádný seminář s Ing. Drahorádem nebo s jeho zmíněnými kolegy nikdy nepromeškal; jejich odborné přestřelky míněné v dobrém nikdy nebyly pro pozorně naslouchajícího revizního technika – začátečníka na škodu.

Pro „revizáckého eléva„ byla nesmírná pocta nechat se oslovovat od takové kapacity, jakou Ing. Drahorád bezesporu byl, „pane kolego„. Vždy, když spatřil známou tvář, s úsměvem odpověděl na pozdrav a nezapomněl prohodit pár milých slov. Osobně to beru jako nesmírný projev lidskosti a profesionality; tyto dvě vlastnosti byly pro Ing. Drahoráda charakteristické. Po stránce profesní dokázal pan Ing. Drahorád vždy každému poradit se sebemenší maličkostí a díky vrozené ochotě vše dopodrobna vysvětlit.

Věřím, že tak, jak se dokázal „rvát„ ve prospěch elektrotechniky, bojoval i se svými zdravotními potížemi, které na něho dolehly. Bohužel pro něho i pro nás všechny tento nerovný boj nevyhrál.