časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Destilérka zlepšila bezpečnost modernizací pohonů

|

číslo 10/2006

Destilérka zlepšila bezpečnost modernizací pohonů

Ing. Vladimír Lexa,
vedoucí prodeje pohonů ABB s. r. o.

Certifikované motory pro prostředí s nebezpečím výbuchu zaručují shodu s předpisem ATEX

Macallan, skotský výrobce prvotřídní single malt whisky, instaloval do své palírny Easter Elchies distillery v Craigellachie třicet devět elektromotorů ABB, které mají certifikaci podle předpisu ATEX (Atmospheres Explosibles, prostředí s nebezpečím výbuchu). Tomu předcházelo vyhodnocení rizik a nová klasifikace zón tak, aby byly splněny nové předpisy pro prostředí s nebezpečím výbuchu. Všechny motory splňují požadavky pro zónu 1, a zlepšují tak bezpečnost v prostředí s nebezpečím výbuchu hrozícím od alkoholových výparů, které vznikající při destilačním procesu.

Elektromotory ve výkonovém rozsahu od 0,55 do 5,5 kW jsou použity v nejrůznějších aplikacích, jako jsou čerpadla chladicí vody, plnění a vyprazdňování destilačního zařízení, míchací tanky a přečerpávání destilátu. Tyto motory byly dodány certifikovaným partnerem ABB – společností EDC Ayrshire (Skotsko).

Obr. 1.

Změna klasifikace zón palírny umožnila společnosti Macallan výměnu všech existujících motorů, zlepšení bezpečnosti a snížení energetické náročnosti procesu. Podle slov hlavního inženýra společnosti Macallan Johna Sutherlanda pocházely původní motory ze sedmdesátých let minulého století a jejich účinnost byla malá. Navíc mnohé z nich již byly převinuty a nesplňovaly ani kritéria nových norem. Proto se společnost Macallan, vědoma si dobré pověsti a technické vyspělosti výrobků a služeb společnosti ABB ve světě, obrátila na ABB, která pro destilérku vypracovala nabídku přesně „šitou na míru„.

Současně s elektromotory instalovala společnost Macallan na některá místa v technologickém procesu i měniče frekvence od firmy ABB. Pro tyto regulované pohony byly dodány motory ABB certifikované pro prostředí s nebezpečím výbuchu při regulovaných otáčkách. Tyto motory mají dva štítky, přičemž doplňující štítek udává rozsah regulace, typ zátěže a typ měniče frekvence.

Jak řekl pan Sutherland, regulované pohony prokázaly svou užitečnost na vybraných pozicích, neboť jsou naprogramovány tak, aby byly minimalizovány hydraulické rázy i při vysokém stupni přesnosti plnění destilačního zařízení a zároveň aby umožnily maximální využití vlastností tepelných výměníků.

Obr. 2.

ABB dodává široké spektrum vysoce účinných Ex motorů, vhodných pro všechny aplikace v rámci ATEX. Účinnost těchto motorů odpovídá nejpřísnější evropské normě EFF1 (Efficiency 1, nejvyšší třída účinnosti elektromotorů).

Spolu se snížením spotřeby energie umožňují malé ztráty v motoru delší životnost a větší spolehlivost motoru, neboť se méně energie mění v teplo. Teplota vinutí motorů ABB řady M3000 se snížila o 3 až 5 °C, což odpovídá prodloužení životnosti o 30 až 50 %.

Nižší teplota též prodlužuje životnost ložisek i maziva v ložiskách. Nová konstrukce štítu dále zlepšuje chlazení ložiskového uzlu a udržuje teplotu umožňující optimální mazání.

Problém k řešení:

  • Dosavadní motory měly malou účinnost a nesplňovaly nové předpisy ATEX.

Řešení:

  • Po vyhodnocení studie rizik a změně klasifikace zón bylo instalováno třicet devět elektromotorů s certifikací ATEX.
  • Pro regulované pohony byly dodány měniče frekvence ABB s certifikovanými motory podle ATEX pro regulované otáčky.

Výhody:

  • shoda s nejnovějšími normami,
  • zlepšená účinnost,
  • redukce hydraulických rázů v destilačním zařízení a další snížení energetické náročnosti.