časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Deset let modulů ADAM na našem trhu

|

číslo 10/2003

Inovace, technologie, projekty

Deset let modulů ADAM na našem trhu

Již v roce 1993 začala společnost FCC Průmyslové systémy nabízet moduly řady ADAM-4000. Jejich trvalý úspěch je ostatně potvrzen i mnoha napodobeninami vyráběnými po celém světě. Shrňme při příležitosti tohoto výročí, co nabízí stále populární ADAM dnes.

Obr. 1.

Moduly ADAM slouží k dálkovému měření, řízení a sběru dat. Obr. 1. ukazuje příklad rozsáhlé sítě využívající moduly ze všech dodávaných řad. Každý modul má v síti svou adresu. Master sítě, kterým je obvykle počítač typu PC, se na něj může obracet se žádostí o změření vstupních veličin nebo nastavení výstupů. Vstupy a výstupy, které ADAM nabízí lze rozdělit do pěti základních skupin:

  • Analogové vstupy slouží k měření napětí nebo proudu. K dispozici jsou i vstupy pro měření teplot pomocí termočlánků nebo odporových teploměrů. Teploměrové vstupy mají veškeré potřebné vybavení jako je kompenzace studeného konce pro termočlánek, napájecí svorky pro odporový teploměr nebo vestavěné linearizační přepočty.

  • Analogové výstupy lze použít například k ovládání frekvenčních měničů. Moduly ADAM disponují napěťovými i proudovými výstupy standardního provedení (0 až 10 V, 2 až 10 V, 0 až 20 mA, 4 až 20 mA).

  • Digitální vstupy umožňují sledovat stav spínačů, relé, limitních čidel nebo jiných zařízení. Podle charakteru sledovaného signálu můžeme volit vstupy s různou spínací úrovní, s galvanickým oddělením či bez něho.

  • Digitální výstupy slouží k dálkovému ovládání. Lze jimi zapínat motory, osvětlení nebo provádět dálkové nastavení různých technologií. K dispozici jsou bezkontaktní výstupy s otevřeným kolektorem nebo relé.

  • Čítače umožňují čítat impulsy z průtokoměrů, elektroměrů, měřit otáčky nebo čas. Čítače v modulech ADAM jsou vybaveny vstupními filtry, nastavitelnou úrovní komparace a příznakem načtení předvoleného počtu impulsů.

Obr. 2.

Vlastnosti modulů řady ADAM-4000 a 5000

Moduly těchto dvou řad komunikují po síti RS-485. Použitý protokol je velmi jednoduchý. Spočívá v odeslání textového řetězce na sériový port a přijetí podobného řetězec odpovědi. Není tedy žádný problém naprogramovat si vlastní aplikaci či využít knihovny DLL pro integraci komunikace s moduly ADAM do Windows. K dispozici jsou i drivery pro různé programy pro průmyslové řízení a sběr dat, například InTouch nebo LabWiew, z domácích pak Promotic nebo ControlWeb.

Moduly řady 4000 v typických pouzdrech (obr. 2) se hodí tam, kde potřebujeme na jednom místě měřit či nastavovat jen několik veličin, neboť modul řady 4000 má jen omezený počet vstupů či výstupů. Pokud je na jednom místě soustředěno větší množství vstupů či výstupů, je z hlediska technického i finančního výhodnější použít modul řady ADAM-5000 se zásuvnými jednotkami (obr. 3). Volbou zásuvných jednotek lze vytvořit kombinaci vstupů a výstupů, která přesně odpovídá požadavkům projektu.

Řada ADAM-6000

ADAM-6000 je na trhu od roku 2002 a představuje nový přístup k dálkové komunikaci. Využívá internetových technologií, komunikuje pomocí protokolu TCP/IP. Lze je tedy zapojit do místní intranetové sítě podniku, ale je možné jej umístit kdekoliv, kde je k dispozici celosvětová síť Internet. Obr. 3. Každý ADAM má vestavěnou webovou stránku, kterou lze zobrazit běžným internetovým prohlížečem, k dispozici jsou i další protokoly, kompatibilní se standardními softwarovými produkty používanými v internetových sítích.

Moduly ADAM jsou konstruovány pro průmyslové aplikace. Mají široký rozsah napájecího napětí, které je galvanicky odděleno od komunikačního interface a měřicích obvodů. Každý modul je opatřen watchdogem i přepěťovou ochranou komunikačního vstupu. Pro všechny řady je k dispozici konfigurační software pro nastavení a testování sítě.

Jakékoliv další technické nebo obchodní informace o modulech ADAM si vyžádejte v libovolné kanceláři firmy FCC Průmyslové systémy.

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: 472 774 173, fax: 472 772 115
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: 543 215 654, fax: 543 215 655
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: 266 052 098, fax: 286 890 252