časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dělené chráničky

|

Praktické řešení podzemní pokládky kabelů šetří čas i peníze
 
Mgr. Marie Horská, Kopos Kolín, a. s.
 
Potřebujete dodatečně ochránit kabelové vedení uložené v zemi již delší dobu? Pokládáte kabely do země? Víte, že ke kabelům zasypaným pod zemí budete chtít později přidat další? Vaše problémy vyřeší praktická novinka z Koposu Kolín – dělená chránička Kopohalf (obr.1).
 
Dělené chráničky Kopohalf vyrábí Kopos Kolín ve dvou průměrech, a to 110 a 160 mm. Jako materiál je použit bezhalogenový polyetylen HDPE (High-Density Polyethylene, vysokohustotní polyetylen), který patří do třídy hořlavosti C3. Podle typu snesou chráničky stlačení 450 nebo 750 N.
 
Chráničky se dodávají v rozloženém stavu (obr. 2). Jedním běžným metrem chráničky se rozumí jeden metr dolního i horního dílu. Při pokládce se do dolního dílu vkládá vedení a horní díl se tlakem zaklapne do dolního dílu. Pro spojování není třeba používat zvláštní spojku – spojení se vykonává překrytím napojovaných dolních dílů horním dílem v délce asi 30 cm. Chráničky lze dělit běžnými nástroji. Při pokládce je podle místních podmínek vhodné, aby dolní díl byl uložen do pískového
lože (obr. 3).
 
Systém dělených chrániček Kopohalf má pro svou vysokou užitnou hodnotu velmi širokou oblast použití. Je vhodný především pro ochranu podzemního ukládání kabelů v průmyslových a silničních stavbách, u železničních tratí, při stavbách letišť a elektráren a při trasování energetických a sdělovacích vedení. Systém je možné také použít při pokládce kabelů v betonových konstrukcích a k ochraně kabelů a ostatních inženýrských sítí v mostních stavbách. Mohou být též použity jako záložní ochranné trubky pro pozdější uložení kabelů. Systém dělených chrániček lze použít i pro dodatečnou ochranu již nainstalovaných zemních kabelů. Systém lze trvale používat a instalovat i za extrémních teplot od –45 do +75 °C.
 
Skladování chrániček je možné na volném zpevněném prostranství, musí se však chránit před dlouhodobým působením přímého slunečního světla.
 
Systém dělených chrániček má své místo nejen v průmyslovém stavitelství, ale pro svou vysokou odolnost proti agresivním látkám má své opodstatnění i v chemickém průmyslu. Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín mohou zájemci získat na adrese:
 
Kopos Kolín, a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 301
fax: +420 321 730 811
 
Obr. 1. Dělená chránička Kopohalf v modré barvě
Obr. 2. Chráničky Kopohalf se dodávají v rozloženém stavu
Obr. 3. Ukázky pokládky dělené chráničky do země