časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DEHNventil M – kombinovaný svodič bleskových proudů a přepětí

|

Jan Hájek, organizační složka Praha, Dehn + Söhne GmbH + Co. KG
 
Ve funkčně navrženém modulárním svodiči DEHNventil M se spojuje vysoká spolehlivost s technickým řešením na nejvyšší úrovni. Již mnoho let představují výrobky DEHNventil řešení na nejvyšší technické úrovni v podobě all-in-one. V rámci jednoho přístroje je řešeno potenciálové vyrovnání bleskových proudů od úrovně pro nejvyšší třídu ochrany LPL I (Lightning Protection Level, hladina ochrany před bleskem) po běžná nízká provozní přepětí o malé energii.
 
DEHNventil M (obr. 1) je především svodič bleskových proudů SPD Typ 1, hlavně proto, že ve čtyřpólovém či třípólovém provedení svede bleskový proud až 100 kA (tvar vlny 10/350 μs). Ani při tomto maximálním zatížení není rozdíl potenciálu za DEHNventilem M vetší než 1,5 kV (Up). Díky této nízké ochranné úrovni již nemusí být v těsné blízkosti za DEHNventilem M instalována další přepěťová ochrana Typ 2, či dokonce Typ 3, s identickou ochrannou úrovní, jako má DEHNventil. Ochranná úroveň je však omezena délkou přívodního kabelu. Je-li koncové zařízení umístěno více než 5 m od DEHNventilu M, měla by být v podružném rozváděči instalována opět přepěťová ochrana Typ 2 (např. DEHNguard M TNS). Je-li koncové zařízení ve vzdálenosti do 5 m po délce kabelu od DEHNguard TNS, lze opět vynechat SPD Typ 3.
 
Výhodou kombinovaného svodiče bleskových proudů a přepětí je energetická koordinace (obr. 2) s následně použitou přepěťovou ochrannou bez ohledu na to, zda jde o SPD Typ 2 řady DEHNguard (obr. 3) nebo přímo o SPD Typ 3 řady DEHNrail M (obr. 4) či model DEHNflex M (obr. 5), určený do zásuvky nebo instalační krabice.
 
Maximální variabilita DEHNventilu M pro použití při ochraně různých technických zařízení nezávisle na druhu rozvodné soustavy předurčuje použít jej jako ideální plnohodnotné řešení přepěťové ochrany téměř pro každý napájecí rozváděč (obr. 6).
 
Jádrem DEHNventilu M je dvojnásobné jiskřiště s technologií Radax -Flow s nulovým klidovým odběrem, který díky mechanické konstrukci vykazuje stálost parametrů po několik desetiletí. Pro okamžitou vizuální kontrolu stavu je v každém modulu s jiskřištěm a řídicí elektronikou zabudován stavový terčík. Takto řešená kontrola správného fungování přístroje nemá na rozdíl od světelné signalizace žádný klidový odběr.
 
Jiskřiště uživateli poskytuje komfort nepřerušené dodávky elektrické energie, protože DEHNventil M zháší následný proud až do hodnoty 50 kA, a to při nevybavení předřazených pojistek od 35 A gG/gL.
 
Všechny zmíněné výhody, které kombinovaný svodič bleskových proudů a přepětí DEHNventil M vykazuje, jsou důvodem pro jeho použití všude tam, kde je vyžadována ta nejvyšší jistota provozu.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese: http://www.dehn.cz
 
Obr. 1. DEHNventil M TNC
Obr. 2. Energetická koordinace kombinovaného svodiče
Obr. 3. DEHNguard M TNS FM
Obr. 4. DEHNrail
Obr. 5. DEHNflex
Obr. 6. DEHNventil M TNC FM
 
Tabulka použití DEHNventilu M pro různé druhy rozvodných sítí